Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas iebrukums Ukrainā ir atgriezis kopš Otrā pasaules kara Eiropā nepieredzēti plašu kaujas darbību, kas maina miljoniem cilvēku dzīvi. Lai gan 21. gadsimta karā daudz nosaka modernās tehnoloģijas, Ukrainā vērojam arī asiņainas ierakumu kaujas, kādas bija raksturīgas arī pirms 100 gadiem. Tāpat Krievijas propagandā atgriezušies PSRS parauga stāsti par karotājiem, kas varonīgi ar savu ķermeni aizseguši granātas, lai glābtu biedrus. Izskaidrojums tam ir pavisam vienkāršs.

Izdevums vērsa uzmanību uz faktu, ka vairumā gadījumu pārbaudīt šo stāstu patiesumu ir faktiski neiespējami un aculiecinieki nav atrodami, turklāt varonīgos stāstus apšaubīt liekot arī to statistiski neticamais īpatsvars. Medijs pārbaudīja vairākus propagandas medijos aprakstītus gadījumus, kuros karavīri "ar ķermeni noseguši granātas", un secināja, ka aprakstītais neatbilst realitātei.

"Šādi stāsti ir izplatīts fenomens visās armijās," portālam "Delfi" norāda militārais vēsturnieks un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins. "Tā gadās, tas nav nekas ārpuskārtas neparasts, kas tikai Krievijai raksturīgs," viņš uzsver.



Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!