Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vētru, plūdu un savvaļas ugunsgrēku dēļ laika posmā no 2016. gada līdz 2021. gadam savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 43 miljoni bērnu, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautiskā Bērnu fonda (UNICEF) publicētu ziņojumu, vēsta medijs "Sky News".

Tāpat UNICEF brīdināja, ka nākamo 30 gadu laikā ārkārtēju laikapstākļu dēļ var tikt pārvietoti vēl 100 miljoni bērnu.

Ar laikapstākļiem saistītas katastrofas, kas kļūst par aizvien biežāku parādību siltumnīcefekta gāzu radītās zemes atmosfēras uzkaršanas dēļ, sešu gadu laikā katru dienu piespieda līdz pat 20 000 bērnu no 44 valstīm pamest mājas, lai meklētu drošāku patvērumu. 95% gadījumu tie bijuši tieši plūdi, norādīts pētījumā.

UNICEF ziņojumā fiksēts tieši bērnu pārvietošanās skaits, nevis bērnu skaits, kuri bijuši spiesti pamest mājas, pamatojot, ka viena un tā pati persona var tikt pārvietota vairāk nekā vienu reizi. Tāpat norādīts, ka patiesais skaitlis varētu būt ievērojami lielāks, ņemot vērā, ka daudzi gadījumi neesot dokumentēti.

Ķīna un Filipīnas bija vienas no visskartākajām valstīm lielā bērnu skaita dēļ, kuri tika pakļauti katastrofālajiem laikapstākļiem. Tāpat tikai nesen esot uzlabojušies agrīnās brīdināšanas un evakuācijas pasākumi.

Vētras visvairāk skārušas mazo salu valstis, piemēram, Dominiku Karību jūras reģionā un Vanuatu Republiku Okeānijā. Savukārt plūdu sekas visvairāk izjutuši bērni Somālijā un Dienvidsudānā. Kanādā, Izraēlā un ASV fiksēts vislielākais bērnu skaits, kas pametuši dzīvesvietas savvaļas ugunsgrēku dēļ. Somālijā reģistrēts visvairāk sausuma.

Plūdi vien piespieduši 40,9 miljonus (95%) bērnu pamest mājvietu, savukārt sausums izraisīja 1,3 miljonus iekšēju pārvietošanos un savvaļas ugunsgrēki izraisīja 810 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!