Foto: AFP/Scanpix/LETA
Teroristiskā grupējuma “Hamas” politiskā biroja vadītājs Ismails Hanijs paziņojis, ka viņa organizācija neveiks sarunas ar Izraēlu par ķīlniekiem, kamēr kaujas nebūs beigušās, raksta britu raidsabiedrība BBC.

"Mēs esam informējuši visas puses, kas ar mums sazinājās par pretošanās kustības turētajiem ienaidnieka gūstekņiem, ka šī lieta netiks atvērta pirms kaujas beigām," norādīja "Hamas" pārstāvis. "Un tas būs tikai par tādu cenu, ko pretestības kustība pieņems."

Izraēla lēš, ka "Hamas" gūstā ir no 100 līdz 150 cilvēkiem, kuri sestdien tika nolaupīti Izraēlas dienvidos.

Pie Gazas robežas izvietoti 35 Izraēlas bataljoni

Izraēlas aizsardzības spēku (IDF) pārstāvis Ričards Hehts paziņojis, ka izraēliešu armija būvē "infrastruktūru turpmākajām operācijām" un ka pie Gazas robežas ir izvietoti 35 tās bataljoni, ziņo BBC.

Vienā bataljonā parasti ir vairāki simti karavīru.

Sagaidāms, ka Izraēla tuvāko dienu laikā varētu uzsākt plašu sauszemes operāciju Gazas joslā. Tā būtu ļoti sarežģīta operācija no militārā skatupunkta, un tā, visdrīzāk, novestu arī pie ļoti lieliem cilvēku upuriem.

IDF arī paziņojuši, ka "Hamas" kaujiniekiem Gazas joslā "nav kur slēpties". "Mēs viņus sasniegsim visur," paziņoja IDF pārstāvis, pirms apgalvoja, ka atbildes triecienos nogalināti "simtiem" "Hamas" kaujinieku, raksta "Sky News".

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu pirmdienas vakara uzrunā izteicās, ka viņa valsts asi vērsīsies pret teroristisko grupējumu "Hamas", kas sestdien uzsāka iebrukumu Izraēlā: "Jebkura vieta, kurā darbojas "Hamas", pārvērtīsies par drupām. Tas jau notiek un turpināsies," paziņoja Netanjahu.

ASV medijs "Axios" ziņo, ka Netanjahu svētdien sacīja ASV prezidentam Džo Baidenam, ka Izraēlai nav citas izvēles, kā vien uzsākt sauszemes operāciju Gazā. "Mums ir jāiet iekšā [Gazā]," sacījis Izraēlas līderis, atsaucoties uz trim Izraēlas un ASV avotiem, kas tika informēti par zvanu. Netanjahu norādījis Baidenam, ka Izraēlai nav citas izvēles, kā vien atbildēt ar spēku, jo valsts nevar izrādīt vājumu Tuvajos Austrumos. "Mums ir jāatjauno atturēšana," Netanjahu sacīja ASV prezidentam, vēstīja trīs avoti.

Jau ziņots, ka agrā sestdienas rīta stundā "Hamas" uzsāka plašu uzbrukumu pret Izraēlu, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru.

Kopš brutālā uzbrukuma sākuma dzīvību Izraēlā zaudējuši aptuveni 900 cilvēki. No tiem 260 tika nogalināti mūzikas festivālā. Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā, kur dzīvību zaudējuši teju 690 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!