Foto: Kadrs no video
Satelīta attēli detalizēti atklāj nopietnos Krievijas spēku zaudējumus Avdijivkas apkārtnē, kur okupanti izvērš masīvu uzbrukumu un mēģina pilsētu aplenkt, vēsta laikraksts "Newsweek".

Zaudējumu apmērus kaujai, kas joprojām turpinās, ļauj apjausts kompāniju "Maxar Technologies" un "Planet Lab" satelītu fotogrāfijas.

Ukrainas atvērto avotu izlūkošanas aģentūra "Frontelligence Insight" fotogrāfijās saskaitījuši vairāk nekā 109 iznīcinātus okupantu transportlīdzekļus laika periodā no 10. līdz 20. oktobrim.

Tas liecina, ka pusotras nedēļas laikā Krievija zaudējusi brigādes apmēriem līdzvērtīgus spēkus, tomēr patiesie zaudējumu varētu būt būtiski lielāki, lēš medijs.

"Frontelligence Insight" secina, ka lielāko daļu zaudējumu veido kaujas bruņumašīnas, tanki un dažāda tipa transporta mašīnas.

Lai gan tiek ziņots, ka krievi uzbrukumā izmanto novecojušu tehniku, aģentūra izpētes laikā identificējusi arī mūsdienīgas un modernizētas tehnikas pamanāmu klātbūtni šajos uzbrukumos.

Zaudējumu apjomi pie Avdijivkas pārsniedz tos, ko Krievija cieta kaujās par Severodonecku 2022. gada maijā un pie Vuhledaras laika posmā no 2022. gada novembra līdz 2023. gada aprīlim, secina "Frontelligence Insight".

Analītiķi secina, ka Avdijivkas operācijai Krievijas militārā vadība piešķīrusi augstu prioritāti un, domājams, plānojusi to ilgu laiku.

"Novērotās tendences skaidri norāda, ka krievi šai operācijai ir veltījuši ievērojamu laiku un resursus, kas paredz arī, ka tiek gaidīti ļoti lieli upuri, lai sasniegtu savus mērķus," raksta pētnieki.

Par spīti smagajiem zaudējumiem okupanti ofensīvu turpina un aktīvi strādā pie taktikas pielāgošanas, par ko liecina arī resursu un papildspēku piesaistīšana no citiem frontes sektoriem, uzskata "Frontelligence Insight".

ASV domnīca Kara izpētes institūts (ISW) rakstīja, ka šī operācija ļauj Krievijai piesaistīt Ukrainas spēkus no citiem frontes sektoriem, bet prognozēja, ka okupantiem diez vai izdosies Avdijivku aplenkt.

ISW jau pēc pirmajām divām okupantu ofensīvas dienām ziņoja par lieliem iebrucēju tehnikas zaudējumiem. Savukārt "Deepstate" pētnieki ziņoja, ka vairāk nekā 60 tehnikas vienības iebrucēji zaudējuši pie viena neliela ciema.

Ukrainas armijas 110. brigādes karavīri ziņoja, ka krievi pie Avdijivkas rok tuneļus, svētdien ukraiņi informēja, ka okupanti lielo zaudējumu kompensēšanai piesaista jaunas karaspēka vienības.

Kaujā pie Avdijivkas piedalās arī ukraiņu kinorežisors un bijušais politieslodzītais Oļegs Sencovs – viņa stāstu par kaujā pieredzēti var lasīt šeit.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrain cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī citos kara noziegumos. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!