Foto: AFP/Scanpix

Trešdien, 25. oktobrī, prokremliski noskaņotais kreiso spēku līderis Roberts Fico jau ceturto reizi tika iecelts Slovākijas premjerministra amatā pēc tam, kad savā priekšvēlēšanu kampaņā bija apņēmies izbeigt militāro atbalstu Ukrainai un paudis nosodījumu pret sankcijām, kas piemērotas Krievijai. Nu Kremļa atbalstītājs ir nācis klajā ar paziņojumu, ka Slovākija vairs neapgādās Ukrainu ar ieročiem.

Fico paziņoja deputātiem, ka Slovākija "vairs nepiegādās ieročus Ukrainai", tomēr turpinās piegādāt humāno palīdzību savai kara plosītajai kaimiņvalstij, norāda medijs "France24".

"Es atbalstīšu nulles militārās palīdzības sniegšanu Ukrainai...Militāro operāciju tūlītēja apturēšana ir labākais risinājums, kāds mums ir Ukrainai. Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu kļūt par miera uzturētāju, nevis ieroču piegādātu," viedokli pauda prokrieviski noskaņotais līderis.

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova iecēla Fico amatā pēc tam, kad prokrieviskā politiķa vadītā partija "Virziens – sociāldemokrātija" ("Smer–SD") uzvarēja 30. septembra parlamenta vēlēšanās un izveidoja koalīciju ar kreiso partiju "Balss – sociāldemokrātija" ("Hlas – SD") un nacionālistisko labējo Slovāku nacionālo partiju (SNS).

“Mēs būsim konstruktīva valdība. Jūs redzēsiet suverēnu Slovākijas ārpolitiku,” ceremonijas laikā komentējis Fico. “The Guardian” norāda, ka Čaputova jaunajam premjerministram uzsvērusi, ka viņš “ne tikai pārņem varu valstī, bet arī uzņemas atbildību par republiku un tās pilsoņiem”.

Fico no premjerministra amata atkāpās 2018. gadā, kad tika nogalināts pētnieciskais žurnālists Jans Kučaks un viņa dzīvesbiedre Martina Kušnirova. Žurnālists veidoja rakstu par Slovākijas valdības darbinieku saistību ar itāļu mafiju. Toreiz atklājās, ka Fico un viņa vadītā partija bija tieši saistīta ar apsūdzētajiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!