Foto: AFP/Scanpix/LETA

Paramilitārie "Ātrā atbalsta spēki" (RSF) pēc vairākus mēnešus ilgām kaujām pret valsts armiju sagrābuši kontroli pār Sudānas otro lielāko pilsētu Njalu, britu raidorganizācijai BBC pavēstījuši vairāki avoti.

Kauju dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 670 000 cilvēku. Pilsētas slimnīcas ir iznīcinātas, un tiek ziņots, ka uz ielām atrodas līķi.

RSF panākums noticis brīdī, kad abām karojošajām pusēm bija paredzēts atsākt miera sarunas Saūda Arābijā. Armija savu sakāvi Njalā nav komentējusi.

Njala, Dienviddārfūras štata galvaspilsēta, ir stratēģiski nozīmīga pilsēta, kas savieno Sudānu ar Centrālāfrikas Republiku (CĀR). RSF izcelsmes vieta ir Dārfūra, un šī gada konflikta laikā tā ir apsūdzēta zvērībās pret nearābu grupām reģionā.

Pirms dažām nedēļām kaujā tika nogalināti augsta ranga armijas ģenerāļi, tostarp armijas vadītājs Njalā.

RSF otrais komandieris Abdulrahims Daglo, kuram ASV piemēroja sankcijas par viņa iespējamo lomu etniskajā tīrīšanā Rietumdārfūrā, vadīja Njalas sagrābšanu, atzīmē medijs. Aculiecinieki ziņo, ka kopš pilsētas ieņemšanas RSF kaujinieki ir izlaupījuši un iebrukuši civiliedzīvotāju mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!