Foto: AFP/Scanpix/LETA
Tūkstošiem afgāņu bēgļu un migrantu Pakistānā devušies uz robežu, lai atgrieztos Afganistānā dienu pirms valdības noteiktā gala termiņa valsts pamešanai, ziņo medijs "Al Jazeera".

Šā mēneša sākumā Pakistānas iekšlietu ministrs Sarfrazs Bugti 31. oktobri noteica kā izceļošanas termiņu visiem "nelegālajiem" bēgļiem un migrantiem, to pamatojot ar drošības apsvērumiem.

Valdība apgalvo, ka Pakistānā dzīvo vairāk nekā četri miljoni ārvalstu pilsoņu no kuriem lielākā daļa ir Afganistānas pilsoņi. Kad 2021. gadā "Taliban" atkal pārņēma varu Afganistānā, Pakistānā patvēruma meklējumos ieradās līdz pat 800 000 afgāņu. Pakistāna apgalvo, ka aptuveni 1,7 miljoni bēgļu nav reģistrēti un valstī dzīvo nelikumīgi.

Vietējie mediji otrdien ziņoja, ka aptuveni 100 000 afgāņu bēgļu ir brīvprātīgi devušies atpakaļ uz Afganistānu.

Bugti pirmdien, 30. oktobrī, noliedza, ka šie centieni būtu vērsti tieši pret afgāņiem, norādot, ka šāds iespaids radies, jo lielākā daļa bēgļu ir no Afganistānas. Valdība arī izveidojusi deportāciju centrus visās provincēs, lai aizturētu ārvalstu pilsoņus līdz viņi tiks nosūtīti atpakaļ uz savu valsti. Cilvēktiesību organizācijas un Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) vairākkārt nosodījušas Pakistānas lēmumu izraidīt bēgļus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!