Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena sestdien ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā, lai runātu par Ukrainas ceļu uz dalību Eiropas Savienībā (ES).

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sagaidīja Leienu dzelzceļa stacijā Kijivā. Tā ir EK prezidentes sestā vizīte Ukrainā pēc tam, kad pērn februārī Krievija sāka atkārtoto iebrukumu valstī.

Pēc tikšanās ar fon der Leienu Zelenskis kopīgā preses konferencē teica, ka "esam izpildījuši ieteikumus, kas nepieciešami, lai sāktu sarunas par dalību ES. Tie attiecas uz tiesiskumu, nacionālo kopienu tiesību un brīvību aizsardzību, valsts iestāžu darba lielāku pārredzamību un pretkorupcijas infrastruktūras stiprināšanu".

Starp likumprojektiem Zelenskis izcēla lobisma likumprojektu, kas "palielinās politisko procesu caurskatāmību un droši pasargās valsti no oligarhu un citu personu, kas cenšas apiet tiesiskumu, graujošās ietekmes".

Viņaprāt, "ir ļoti svarīgi, lai Eiropas un citu mūsu partneru atbalsts paliktu ilgtspējīgs, uzticams. Tas attiecas gan uz aizsardzības, gan finansiālo atbalstu. Krievijai ir jāredz, ka pasaule neatkāpjas, aizstāvot brīvību un starptautiskās tiesības".

Zelenskis sacīja, ka sagaida sankciju pasākumu pastiprināšanos, jo īpaši "lai novērstu esošo sankciju apiešanu, jo īpaši izmantojot Eiropas uzņēmumus un Krievijas kaimiņvalstu teritorijas".

Leiena uzteica Ukrainas veiktās reformas.

"Jāsaka, ka jūsu progress ir izcils. To vērot ir iespaidīgi," viņa paziņoja, piebilstot, ka tas ir smaga darba rezultāts.

"Jūs cīnāties eksistenciālā karā, un vienlaikus jūs veicat dziļas reformas valstī. Esat sasniegušus daudzus pagrieziena punktus, tieslietu sistēmas reformās, oligarhu varas mazināšanā, naudas atmazgāšanas novēršanā un daudzās citās," Leiena sacīja.

Vizīte notiek pirms trešdien gaidāmā Leienas ziņojuma par Ukrainas progresu reformu īstenošanā, kas nepieciešamas dalībai blokā.

Ziņojumam varētu būt liela nozīme, kad decembrī ES valstu līderi lems, vai formāli sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu.

Ceļā uz Kijivu Leiena žurnālistiem sacīja, ka vēlas vēlreiz apliecināt Ukrainai, "ka nelokāmi esam tās pusē", un sniegt "pamudinājumu un atbalstu".

Bez sarunām par Ukrainas ceļu uz dalību ES Leiena Kijivā plāno runāt arī par finansiālu un militāru atbalstu valstij, kā arī par sankcijām Krievijai.

Plānots, ka Leiena teiks runu Ukrainas parlamentā.

Ukrainai oficiāls ES kandidātvalsts statuss ir kopš pagājušās vasaras. Tomēr 27 ES dalībvalstīm vienbalsīgi ir jāatbalsta lēmums sākt sarunas par iestāšanos.

Lai turpinātu ceļu uz ES, Ukrainai ir jāveic vairākas reformas, piemēram, jāpastiprina cīņa pret korupciju, jāmaina Konstitucionālās tiesas tiesnešu izvēles kārtība.

ES arī prasa, lai Ukraina izpilda bloka standartus naudas atmazgāšanas novēršanai un ar likumiem ierobežo oligarhu pārmērīgu ietekmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!