Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Ukraina apstiprinājusi, ka piektdien, 3. novembrī, Krievijas raķetes triecienā militāro apbalvojumu ceremonijas laikā Zaporižjas apgabalā gājuši bojā 19 dienesta karavīri, ziņo raidsabiedrība BBC.

128. kalnu kājnieku brigāde paziņoja, ka tās "labākie karavīri ir nogalināti". Daudzi pauduši sašutumu, ka ceremoniju ļāva rīkot tik tuvu frontes līnijai.

Prezidents Volodimirs Zelenskis izteicies, ka "tā ir traģēdija no kuras varēja izvairīties". Tāpat viņš uzsver, ka uzsākta izmeklēšana: "Mūsu mērķis ir atklāt taisnību par notikušo un nepieļaut, ka šādas traģēdijas atkārtojas." Platformā "X" viņš uzsvēra, ka "katrs karavīrs kaujas zonā, kurā ienaidniekam ir iespēja īstenot gaisa izlūkošanu, saprot kā rīkoties un uzturēt drošību".

Vairāki Ukrainas karavīri un militārie eksperti pauduši, ka ceremonijai nevajadzēja notikt trieciena riska zonā. Ukrainas virsniekiem bijis jāapzinās, ka Krievijas bezpilota lidaparāti regulāri uzrauga ukraiņu karaspēka aktivitātes frontes līnijas tuvumā.

Sociālajos tīklos parādījies video, kurā kāds ukraiņu karavīrs, domājams, no tuvējās brigādes, publiski kritizē virsniekus par ceremonijas norises vietu. Viņš norādījis, ka pie frontes līnijas esošie ciemati "regulāri un metodiski" saņem triecienus no okupantiem un "to jums pateikts ikviens, kas šeit atrodas". "Ceremonijas rezultātā gāja bojā daudzi Ukrainas aizstāvji un civiliedzīvotāji," uzsvēra vārdā nenosauktais karavīrs.

BBC norāda, ka ar Krieviju saistītos "Telegram" kanālos publicēti kadri no droniem, kuros it kā redzams nāvējošo triecienu brīdis. Tāpat uz zemes redzams liels skaits līķu, kuri, domājams, ir Ukrainas karavīri.

Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs iepriekš apstiprināja ziņas, ka okupantu triecienā nogalināti karavīri no 128. kalnu kājnieku brigādes. Viņš licis veikt "pilnu izmeklēšanu" par notikušo "traģēdiju".

Lai gan Kijiva nav atklājusi precīzu trieciena vietu, Ukrainas medijos publicētās ziņas vēsta, ka uzbrukums norisinājies ciematā netālu no frontes līnijas.

Trieciens veikts ar tuva darbības rādiusa ballistisko raķeti "Iskander-M", norādījis Ukrainas stratēģiskās komunikācijas centrs "StratCom".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!