Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien, 6. novembrī, vizītes laikā Turcijā paudis pārliecību, ka jautājumā par Zviedrijas dalību NATO būs novērojams progress, ziņo aģentūra "Reuters".

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans oktobra beigās iesniedza Turcijas parlamentam ratificēšanai protokolu par Zviedrijas uzņemšanu NATO. Erdogans mēnešiem ilgi kavēja Zviedrijas dalības ratifikāciju. Aģentūra norāda, ka likumprojekts jāapstiprina parlamenta ārlietu komitejā pirms balsošanas pilnajā Ģenerālajā asamblejā.

"Esmu pārliecināts, ka varēsim novērot virzību šajā jautājumā," pauda Blinkens, atbildot uz jautājumu, vai Ankara ir sniegusi jebkādas garantijas par tās atbalstu Zviedrijas dalībai NATO.

Komentējot vizīti Turcijā, viņš atzina, ka ASV ir ļoti iedrošināta par faktu, ka Erdogans protokolu iesniedza parlamentam. Vašingtonas pārstāvis uzsvēris, ka abu valstu starpā esot "kopīga apņemšanās" nodrošināt Zviedrijas pievienošanos aliansei. "Es ceru, ka mēs redzēsim to piepildāmies," uzsvēra Blinkens.

Zviedrija pieteikumu dalībai aliansē iesniedza kopā ar Somiju vēl pērn pēc tam, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Somija aprīlī kļuva par alianses dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!