Foto: EPA/Scanpix/LETA

Septiņpadsmit mēnešus pēc tam, kad tika ziņots par pirmajiem incidentiem, pretkara aktīvistu īstenotā Krievijas dzelzceļa sabotāža joprojām ir nopietns izaicinājums Krievijas varasiestādēm, teikts jaunākajā izlūkošanas informācijā, kuru publicējusi Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Londona, atsaucoties uz neatkarīgā Krievijas medija "Mediazona" pētījumiem, raksta, ka 2023. gada oktobrī kopš iebrukuma sākuma tiesā bija nonākušas 76 dzelzceļa sabotāžas lietas. Vismaz 137 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija jaunāki par 24 gadiem, tika saukti pie atbildības.

Kopš 2023. gada sākuma uz svarīgākajām dzelzceļa infrastruktūras daļām ir paziņojumi, kas norāda, ka saskaņā ar Krievijas Kriminālkodeksu par sabotāžu var sodīt pat ar mūža ieslodzījumu, norāda Lielbritānijas ministrija.

Krievijas militārā loģistika, tostarp piegādes līnijas karam Ukrainā, joprojām ir atkarīga no valsts 33 000 kilometrus garās dzelzceļa līnijas. Tā kā Krievijā ir aizliegtas gandrīz visas atklātas pretošanās izpausmes metodes, sabotāža joprojām ir pievilcīga jauniešu mazākumam kā protesta metode pret karu Ukrainā, noslēgumā ziņo britu izlūki.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!