Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ar valdību saistīti Krievijas un Ķīnas uzņēmēji slepeni apsprieduši ieceri uzbūvēt zemūdens tuneli, kas savienotu Ukrainai piederošo Krimas pussalu ar Krievijas teritoriju, atsaucoties uz Ukrainas drošības dienesta pārtvertu informāciju, vēsta medijs "The Washington Post" (WP).

Okupēto Krimas pussalu ar Krieviju savieno 2018. gadā atklāts autotransporta un dzelzceļa tilts pār Kerčas šaurumam. Krievijas izvērstā uzbrukuma laikā tilts piedzīvojis divus veiksmīgus Ukrainas uzbrukumus, kas traucēja okupācijas spēku apgādi.

Tieši tilta kā apgādes maršruta ievainojamība pamudinājusi Krieviju meklēt alternatīvus satiksmes veidus. Oktobrī starp Krievijas un Ķīnas pārstāvjiem notikušas sarunas un sarakste par iespējamo tuneļa būvi, skaidro medijs.

Šīs sarunas arī norāda uz Maskavas vēlmi saglabāt kontroli pār anektēto pussalu un Krievijas pieaugošo atkarību no Ķīnas, uzsver žurnālisti.

Kādā pārtvertā e-pasta vēstulē Ķīnas valdībai piederošā Ķīnas Dzelzceļa būvniecības korporācija (CRCC) pauda gatavību "nodrošināt jebkuras sarežģītības ceļu un dzelzceļu būvniecības projektus Krimas reģionā".

Citā e-pastā Krievijas uzņēmējs Vladimirs Kalužnijs skaidro, ka CRCC ir gatava būt par ģenerāluzņēmēju tuneļa būvniecības projektā.

Komunikācijā no Ķīnas puses norādīts, ka šī valsts savu iesaisti vēlas paturēt slepenībā un ka CRCC projektā piedalīsies tikai ar "stingriem pilnīgas konfidencialitātes nosacījumiem", bet līgumos norādīs citas juridiskas personas nosaukumu.

Ķīna, kas nav atzinusi Krimas aneksiju, domājams, vēlas izvairīties no politiskiem un finanšu riskiem, ko varētu radīt tostarp Rietumu sankcijas.

Uzņēmējs Kalužnijs uz laikraksta jautājumu par šo projektu atbildējis, ka nesniegs nekādu informāciju "ienaidnieka medijam".

WP aptaujātie eksperti uzskata, ka tuneļa būvniecība šajā vietā būtu ļoti sarežģīta, varētu izmaksāt miljardus dolāru un prasīt gadus, turklāt šāda mēroga būvniecība vēl nekad nav notikusi karadarbības zonā.

Ārpus jautājumiem par šāda plāna dzīvotspēju un izmaksām, Maskavai ir nepārprotami iemesli vēlēties tā īstenošanu. Tā kā Krievijai nav izdevies panākt izšķirošu uzvaru karā, tā saskaras ar risku, ka Ukraina turpinās apdraudēt Krimas tiltu vēl daudzus gadus, teikts rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!