Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Tieslietu ministrija piektdien klasificēja bijušo premjerministru Mihailu Kasjanovu, kurš kritizējis iebrukumu Ukrainā un no pērnā gada jūnija pametis Krieviju, kā "ārvalstu aģentu".

Kasjanovs, kurš bija Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmais premjerministrs no 2000. gada līdz 2004. gadam, tagad ir iekļauts Tieslietu ministrijas izveidotajā "ārvalstu aģentu" reģistrā.

Ministrija apsūdzēja Kasjanovu, ka viņš ir "pret militāro specoperāciju Ukrainā" un ir "Krievijas Pretkara komitejas loceklis", un raksturoja šo organizāciju kā "apvienību, kuras darbību mērķis ir diskreditēt Krievijas ārpolitiku un iekšpolitiku".

Krievijas Pretkara komiteju ar ļoti ierobežotām darbībām pērn ārzemēs izveidoja vairāki Krievijas valdības pretinieki, tai skaitā bijušais oligarhs trimdā Mihails Hodorkovskis.

Pēc tam, kad Putins 2004. gadā atlaida Kasjanovu no premjerministra amata, Kasjanovs pievienojās opozīcijai un kļuva par vienu no skaļākajiem Kremļa kritiķiem.

Kasjanovs, kurš bija vadījis opozīcijas Tautas brīvības partiju (PARNAS), pērn maija vidū intervijā Vācijas raidorganizācijai "Deutsche Welle" kritizēja Kremļa sākto brutālo karu Ukrainā. 2022. gada jūnijā viņš paziņoja, ka ir uz laiku pametis Krieviju.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā desmitiem tūkstoši krievu, tai skaitā prominenti Kremļa kritiķi, ir pametuši Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!