Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir aicinājis ģimenes radīt vairāk bērnu, lai cīnītos pret dzimstības samazināšanos un "nostiprinātu nacionālo varu" valstī, ziņo "Sky News".

Kims šo aicinājumu izteica svētdien. Viņš sacīja: "Dzimstības samazināšanās apturēšana un labas bērnu aprūpes un izglītības nodrošināšana ir visu mūsu ģimenes lietas, kas mums būtu jārisina kopā ar savām mātēm."

Pirmdien valsts mediji ziņoja, ka Kims šo izaicinājumu raksturoja kā "ikviena mājturību".

Saskaņā ar Dienvidkorejas valdības statistikas aģentūras datiem, paredzamais vidējais bērnu skaits sievietes mūža laikā Ziemeļkorejā 2022. gadā bija 1,79, salīdzinot ar 1,88 2014. gadā.

Ierobežotie dati par Ziemeļkorejas iedzīvotājiem apgrūtina statistikas noteikšanu, taču Dienvidkorejas valdība ir paziņojusi, ka Ziemeļkorejas dzimstības līmenis pēdējos 10 gadus ir nepārtraukti samazinājies.

1970. un 1980. gados Ziemeļkoreja īstenoja dzimstības kontroles programmas, lai palēninātu pēckara iedzīvotāju skaita pieaugumu.

Saskaņā ar Seulā bāzētā "Hyundai" pētniecības institūta augustā publicēto ziņojumu pēc bada 90. gadu vidū, kurā tika lēsts, ka dzīvību zaudēja simtiem tūkstošu cilvēku, dzimstības līmenis valstī ievērojami samazinājās. "Ņemot vērā, ka Ziemeļkorejai trūkst resursu un tehnoloģisko sasniegumu, tai var rasties grūtības atdzīvināt un attīstīt savu ražošanas nozari, ja netiks nodrošināts pietiekams darbaspēks," teikts institūta ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!