Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV eksprezidents Donalds Tramps apdomājot plānu, kas viņa ievēlēšanas gadījumā paredzētu atļaut Ziemeļkorejai saglabāt tās pašreizējo kodolarsenālu un piedāvāt totalitārajai valstij finansiālu palīdzību apmaiņā pret jaunu atombumbu neražošanu, atsaucoties uz trīs republikānim pietuvinātiem cilvēkiem, raksta "Politico".

Savas prezidentūras laikā Tramps uzstāja uz Ziemeļkorejas atteikšanos no kodolieročiem un šajā jautājumā saglabāja šādu pozīciju, neskatoties uz faktu, ka viņam bija šķietami draudzīgas attiecības ar komunisma citadeles valdnieku Kimu Čenunu.

Tramps tagad varētu būt gatavs samierināties ar faktu, ka Ziemeļkoreja saglabā kodolvaras statusu. Ar eksprezidenta viedokli pazīstamie cilvēki skaidro, ka vismaz daļa no viņa motivācijas būtu izvairīties no laika tērēšanas tam, ko viņš uzskatot par veltīgām sarunām par ieročiem, un tā vietā koncentrēties uz lielāku uzdevumu – proti, konkurenci ar Ķīnu.

Viens no cilvēkiem sacīja, ka Tramps esot ļoti motivēts panākt vienošanos ar Ziemeļkoreju. "Viņš zina, ka vēlas vienošanos," šī persona sacīja par Trampu. "Kāda veida darījums tas būtu? Es nedomāju, ka viņš to ir pārdomājis."

Viena no Trampa izsvērtajām idejām, saskaņā ar informēto cilvēku teikto, būtu Ziemeļkorejas pamudināšana iesaldēt savu kodolprogrammu un pārtraukt jaunu ieroču izstrādi, apmaiņā pret atbrīvojumu no ekonomiskajām sankcijām un kāda cita veida palīdzību. Tas prasītu arī pārbaudes režīma izveidi, lai pārliecinātos, ka Ziemeļkoreja tur savu vārdu, sacīja medija intervētās personas, kurām tika piešķirta anonimitāte.

Iespējams, ka Tramps joprojām varētu nospraust denuklearizāciju kā ilgtermiņa mērķi, taču arī īstermiņa vienošanās panākšana ar Ziemeļkoreju, kas neiekļautu skaidru prasību par Phenjanas eventuālu atteikšanos no šādiem ieročiem, būtu atkāpe no standarta ASV politikas.

Iepriekšējās administrācijas no abām Amerikas politiskajām partijām ir mēģinājušas apturēt Phenjanas ieroču izstrādi, lai galu galā pārliecinātu Ziemeļkoreju atteikties no kodolieročiem. Kā demokrāti, tā republikāņi ir piedāvājuši Ziemeļkorejai dažādus bonusus, lai panāktu pauzi tās kodolprogrammas attīstīšanā. Šie pasākumi iekļāvuši pārtikas palīdzību un arī sankciju atvieglojumus. Taču visos iepriekšējos gadījumos ASV administrācijas ir uzsvērušas, ka jaunu ieroču radīšanas apturēšana ir tikai pagaidu solis pilnīgas denuklearizācijas virzienā.

Trampa kampaņa noliedz, ka viņš kaut kādā veidā būtu mainījis savu nostāju pret Ziemeļkoreju. "Šiem" avotiem" nav ne jausmas, par ko viņi runā, un viņi nerunā prezidenta Trampa vai viņa kampaņas vārdā," sacīja pārstāvis Stīvens Čeungs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!