Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vašingtona varētu būt spiesta maksāt "daudz lielāku cenu" nekā vairums cilvēku iedomājas, ja tā ļaus Krievijai uzvarēt Ukrainu, atsaucoties uz ASV bāzētas domnīcas "Institute For The Study Of War" (ISW) publicēto ziņojumu, vēsta medijs "Sky News".

Tajā norādīts, ka gadījumā, ja Krievijai karā izdotos uzvarēt, ASV būtu spiestas izvietot "lielu daļu savu sauszemes spēku" un "lielu skaitu savu lidaparātu" Austrumeiropā.

Šis lēmums, visticamāk, novestu pie tā, ka Vašingtonai būtu jāizdara "briesmīga izvēle" starp NATO sabiedroto aizstāvēšanu Eiropā un Taivānas aizsardzību no Ķīnas agresijas Klusajā okeānā.

"Šis process maksās veselu bagātību un izmaksas ilgs, kamēr vien turpināsies Krievijas draudi – iespējams, bezgalīgi," norāda ISW. Ziņojumā teikts: "Palīdzēt Ukrainai saglabāt tās pašreizējās pozīcijas, izmantojot nepārtrauktu Rietumu militāro atbalstu, ir daudz izdevīgāk un lētāk ASV nekā ļaut Ukrainai zaudēt."

ISW brīdina, ka konfliktu "iesaldēt" būtu daudz sliktāk nekā palīdzēt Ukrainai turpināt cīnīties: "Tas vienkārši dotu Krievijai laiku un telpu, lai sagatavotos jaunam karam, iekarotu Ukrainu un stātos pretī NATO. Palīdzēt Ukrainai atgūt kontroli pār visu vai lielāko daļu tās teritorijas būtu daudz izdevīgāk. Tas virzītu Krievijas spēkus tālāk uz austrumiem."

"Atbalstot Ukrainu tās uzvarā un pēc tam palīdzot tai atjaunot sagrauto, lielākais un kaujā efektīvākais militārais spēks Eiropā tiktu izvirzīts NATO aizsardzības priekšgalā neatkarīgi, vai Ukraina aliansei pievienosies, vai nē," uzsver domnīca.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!