Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas iecere mobilizēt cīņai ar krievu iebrucējus arī ārvalstīs esošos pilsoņus lielu ietekmi uz Vācijā dzīvojošajiem ukraiņiem neatstās, norādījis tieslietu ministrs Marko Bušmans.

"Mēs nespiedīsim cilvēkus pildīt obligāto karadienestu (..) pret viņu gribu," intervijā aģentūrai DPA paziņoja Bušmans.

Tas ir labi, ka bēgļi no Ukrainas tikuši uzņemti Vācijā bez sarežģītām procedūrām un ieguvuši iespēju strādāt, piebilda ministrs.

"Galu galā mēs cenšamies, lai pēc iespējas vairāk cilvēku no Ukrainas strādātu un mazāk dzīvotu no sociālajiem pabalstiem," uzsvēra Bušmans.

"Ņemot vērā, ka mūsu konstitūcija paredz, ka nevienam Vācijas pilsonim nav jādien bruņotajos spēkos pret savu gribu, nevaru iedomāties, ka mēs varētu spiest to darīt cilvēkiem no citām valstīm," viņš izteicās.

Kā ziņots, Ukraina plāno no nākamā gada iesaukt militārajā dienestā ārzemēs dzīvojošus ukraiņus.

Ārvalstīs dzīvojošajiem ukraiņiem vecumā no 25 līdz 60 gadiem būs jāpiesakās Ukrainas Bruņoto spēku rekrutēšanas centros. Tiem, kas izvairīsies, draudēs sankcijas, lai gan par tām vēl notiek diskusijas, intervijā vācu medijiem paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Rustems Umerovs.

Ukrainā vīriešiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem valsti atstāt ir oficiāli aizliegts, tomēr, neraugoties uz aizliegumu, daudzi ukraiņi ir aizbēguši uz ārzemēm, lai izvairītos no iesaukšanas.

Ukraiņi notriekuši 24 no 28 krievu lidrobotiem

Ukrainas armija notriekusi 24 no 28 lidrobotiem "Shahed", ko naktī uz piektdienu uz Ukrainu raidīja Krievija, vēsta Ukrainas armijas ģenerālštābs, Gaisa spēki un aizsardzības spēku dienvidu grupējums.

Četrus lidrobotus neizdevās notriekt, un tiek ziņots par trāpījumu kādam infrastruktūras objektam Mikolajivas apgabalā.

Notriekto lidrobotu atlūzas nodarījušas postījumus arī graudu noliktavai Odesas apgabalā, kā arī dzīvojamajām ēkām Kijivā un Kijivas apgabalā. Kijivā cietuši divi cilvēki.

Galvaspilsētā ceturtdienas vakarā skanēja sirēnas, un pilsētas dome ziņoja, ka darbojas pretgaisa aizsardzība, un aicināja cilvēkus palikt patvertnēs.

Krievija bieži ar raķetēm un bezpilota lidaparātiem uzbrūk Ukrainas galvaspilsētai, taču parasti tos notriec pretgaisa aizsardzības sistēmas.

"Kijivā "Shahed" trāpīja dzīvojamai ēkai," vietnē "Telegram" rakstīja Ukrainas prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks

Uzbrukumā cieta galvaspilsētas Solomjankas rajons, "Telegram" paziņoja pilsētas mērs Vitālijs Kļičko, norādot, ka viens cilvēks tika hospitalizēts, bet vēl vienam cilvēkam tika sniegta palīdzība notikuma vietā.

Kijivas militārā administrācija sociālajos medijos publicēja fotogrāfijas, kurās redzamas daudzdzīvokļu mājas ar izsistiem logiem, norādot, ka bojājumus radījušas notriekta lidrobota atlūzas, nevis trieciens.

Kļičko pavēstīja, ka cita notriekta lidrobota atlūzas nokrita uz kādas mājas Darņicas rajonā pilsētas austrumos.

Holosijivas rajonā Kijivas dienvidos notriekta lidrobota atlūza nokrita uz daudzstāvu ēkas, bet neviens cilvēks necieta, "Telegram" paziņoja militārā administrācija.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 351 350 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1080 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5837 tankus, 10 843 bruņutransportierus, 8250 lielgabalus, 932 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 611 zenītartilērijas iekārtas, 324 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6365 bezpilota lidaparātus, 1613 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 944 automobiļus un autocisternas, kā arī 1217 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!