Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

ASV otrdien nosodīja divu Izraēlas ministru izteikumus, ka vajadzētu veicināt palestīniešu emigrāciju no Gazas joslas, lai tur varētu atgriezties ebreju kolonisti.

ASV Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers sacīja, ka Vašingtona nosoda Izraēlas ministru Bezalela Smotriča un Itamara Bengvira nesenos paziņojumus, kuros atbalstīta palestīniešu izmitināšana ārpus Gazas [joslas]".

Smotričs ir finanšu ministrs no galēji labējās Reliģiskā cionisma partijas, bet Bengvirs ir nacionālās drošības ministrs no galēji labējās partijas "Jūdu spēks".

"Šī retorika ir musinoša un bezatbildīga," piebilda Millers, atkārtoti apliecinot "skaidro, konsekvento un nepārprotamo" ASV nostāju, ka "Gaza ir palestīniešu zeme un paliks palestīniešu zeme, kuras nākotni vairs nekontrolēs "Hamās" un kurā nebūs teroristu grupējumu, kas spētu apdraudēt Izraēlu".

Bengvirs pirmdien bija aicinājis veicināt "risinājumu, kas sekmētu Gazas iedzīvotāju emigrāciju".

Izraēla 2005. gadā vienpusēji izveda visu karaspēku un kolonistus no Gazas joslas, izbeidzot no 1967. gada pastāvējušo klātbūtni šajā palestīniešu teritorijā, bet saglabāja gandrīz pilnīgu kontroli pār Gazas joslas robežām.

Kopš 7. oktobrī sākās karš starp Izraēlu un Gazas joslā valdošo palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās", Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu valdība nav oficiāli minējusi nekādus plānus par Gazas joslas iedzīvotāju izraidīšanu vai ebreju kolonistu atgriešanos.

Bengvirs tomēr apgalvoja, ka palestīniešu emigrācija un ebreju apmetņu atjaunošana Gazas joslā "ir pareizs, taisnīgs, morāls un humāns risinājums".

"Šī ir iespēja izstrādāt projektu, lai mudinātu Gazas iedzīvotājus emigrēt uz valstīm visā pasaulē," Bengvirs paziņoja savas partijas sanāksmē.

Smotričs svētdien aicināja uz ebreju kolonistu atgriešanos Gazas joslā, arī sakot, ka Izraēlai vajadzētu "mudināt" 2,4 miljonus tur dzīvojošo palestīniešu aizbraukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!