Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas karaspēks Ukrainā operatīvā līmenī spēj īstenot regulāru karavīru rotāciju, bet ar to diez vai būs pietiekami uzbrukumam, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

"Krievijas acīmredzamā spēja ģenerēt spēkus ar ātrumu, kas ir vienlīdzīgs Krievijas zaudējumiem, visticamāk, dos Krievijas karaspēkam iespēju papildināt daļas, ko Krievijas pavēlniecība degradācijas dēļ atvilkusi no frontes līnijas, bet pēc tam šīs papildinātās daļas nogādā atpakaļ frontē," teikts domnīcas jaunākajā apskatā.

"Krievijas bruņotie spēki saglabā iniciatīvu visos Ukrainas austrumos, un tas, ka nav ukraiņu pretuzbrukuma operāciju, visticamāk, izbeigs spiedienu uz operatīvo izvēršanu, kas iepriekš daļēji ierobežoja krievu iespējas veikt rotāciju," norāda ISW eksperti.

Krievijas karaspēks nav pārņēmis iniciatīvu kaujaslaukā Hersonas apgabalā, un vienības, kas darbojas līdzās ukraiņu placdarmam Dņepras austrumu (kreisajā) krastā, degradējas, redzamu centienu veikt rotāciju operatīvā līmenī tur nav, bet, šķiet, taktiskā līmenī rotācija tomēr tiek īstenota.

ISW arī norāda, ka Krievijas karaspēkā kopš 2023. gada vasaras nav manītas sūdzības par rotācijas trūkumu.

Krievijas spējas veikt rotāciju operatīvā līmenī var ļaut Krievijas karaspēkam uzturēt Ukrainas austrumos savu lokalizēto uzbrukumu operāciju vispārējo tempu tuvākajā nākotnē, bet nav skaidrs, vai Krievijas karaspēks spēs veikt efektīvu rotāciju ilgtermiņa perspektīvā, Ukrainas pretuzbrukuma operācijas aktivizācijas vai Krievijas uzbrukuma gadījumā.

"Nav skaidrs, vai patlabanējā Krievijas kriptomobilizācijas kampaņa, kas lielā mērā balstās brīvprātīgo vervēšanā, ieslodzīto un migrantu piespiedu mobilizācijā, spēs nodrošināt personālsastāva skaita palielināšanu, kas ir nepieciešams rotācijas īstenošanai Krievijas uzbrukuma darbību aktivizācijas gadījumā," norāda ISW.

Lielbritānijas premjers Kijivā


Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks piektdien apmeklē Kijivu, un vizītes gaitā paziņos par jaunu lielu atbalsta paketi Ukrainai un militārā finansējuma palielināšanu šim finanšu gadam līdz 2,5 miljardiem mārciņu (2,9 miljardiem eiro), informēja viņa birojs.

Šī summa ir par 200 miljoniem mārciņu lielāka nekā iepriekšējos divos gados un Sunakam ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jāparaksta arī vēsturisks drošības sadarbības pakts.

Šim līgumam vajadzētu būt pirmajam solim ceļā uz "nesatricināmu simtgadīgu partnerību" starp abām valstīm, teikts paziņojumā presei, ko izplatīja Sunaka birojs Dauningstrītā.

Papildus finansējums tiks novirzīts tādām jomām kā tālās darbības rādiusa raķetes, pretgaisa aizsardzība, artilērijas munīcija un kuģniecības drošība.

Vismaz 200 miljoni sterliņu mārciņu tiks iztērēti "centieniem ātri iegādāties un izgatavot tūkstošiem militāro dronu Ukrainai, tostarp novērošanas, tāla darbības rādiusa triecienlidaparātus un jūras bezpilota aparātus".

Sunaks tiksies arī ar glābšanas dienestu darbiniekiem, kas likvidē Krievijas gaisa uzlidojumu sekas.

"Divus gadus Ukraina ar lielu drosmi ir cīnījusies, lai atvairītu brutālo Krievijas iebrukumu," pirms vizītes sacīja Sunaks. "Viņi joprojām cīnās, nelokāmi apņēmības pilni aizstāvēt savu valsti un brīvības un demokrātijas principus. Es šodien esmu šeit ar vienu vēstījumu: arī Apvienotā Karaliste nepadosies. Mēs atbalstīsim Ukrainu gan tās tumšākajās stundās, gan nākamajos labākajos laikos."

Laikraksts: EK gatava piekāpties Ungārijai, lai atbloķētu palīdzību Ukrainai


Eiropas Komisija (EK) gatava piekāpties dažām Ungārijas prasībām, lai nodrošinātu Ukrainai palīdzības paketi 50 miljardu eiro apjomā, vēsta britu laikraksts "Financial Times", atsaucoties uz augstām amatpersonām.

Decembrī Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns uzlika veto šai Eiropas Savienības (ES) paketei.

Šis jautājums kļuvis vēl aktuālāks, ņemot vērā situāciju ASV Kongresā, kur arī neizdodas atrisināt jautājumu par militāro palīdzību Kijivai.

Lai pārliecinātu Orbānu atteikties no sava veto, EK gatava Ungārijas premjeram piedāvāt iespēju apturēt pusceļā darījumu par finansēšanu, vēsta laikraksts, atsaucoties uz trim amatpersonām, kas ir pazīstamas ar šo situāciju.

Potenciālā darījuma ietvaros ES piekrīt iekļaut četru gadu atbalsta paketes pārskatīšanu nākamajā gadā, kad būs iespējams novērtēt, vai Ukrainai ir nepieciešama visa šī summa, kā arī tas, vai Kijiva ir izpildījusi nosacījumus ES palīdzības saņemšanai.

Tas Orbānam dotu iespēju uzlikt veto palīdzības turpināšanai.

EK arī ir gatava piekrist ikgadējām pārbaudēm un iekļaut punktu par "avārijas bremzēm". Atbilstoši tam jebkura valsts varēs paust bažas attiecībā uz palīdzību Ukrainai.

Atbildot uz jautājumu, vai ar to būs pietiekami, lai atsauktu veto, augsta Ungārijas amatpersona izdevumam sacīja: "Joprojām neesmu pārliecināts, bet, visticamāk, ka jā."

Ungāri ir "noskaņoti uz sarunām", sacīja cits laikraksta sarunbiedrs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!