Foto: EPA/Scanpix/LETA

Taivānas valdošā Demokrātiskā progresīvā partija (DPP) ar līdzšinējo valsts viceprezidentu Lai Cjindju priekšgalā pirms nedēļas notikušajā vēlēšanās guva vēsturisku uzvaru vēlēšanās. Vēlētāji tādējādi skaidri norādīja, ko domā par Ķīnas brīdinājumiem, ka līdzšinējās varas pārvēlēšana trešo reizi pēc kārtas palielinās konflikta risku.


Lai – asāk aizstāvēs neatkarību


64 gadus vecais politiķis pārstāv valdošo DPP partiju un līdz šim pildīja Taivānas viceprezidenta pienākumus. Pirms kļūšanas par viceprezidentu Lai bija Tainaņas pilsētas mērs un vēlāk Taivānas premjerministrs. Lai uzvara partijai DPP nodrošināja vēsturisku trešo pilnvaru termiņu pēc kārtas. Taivānas suverenitāti atbalstošā partija prezidentes Cai Iveņas vadībā līdz šim valsti pārvaldīja astoņus gadus.

Tomēr Lai jau ilgu laiku tiek uzskatīts par daudz agresīvāku savas politikas popularizētāju nekā līdzšinējā prezidente. Viņš parādījās DPP sastāvā kā "jaunā viļņa" frakcijas loceklis, kas iestājas par Taivānas neatkarības formālu pasludināšanu. Pekinā valda ļoti liela nepatika un neuzticība pret Lai un Sjao Meicjiņu, kura cer ieņemt viceprezidentes amatu. Līdz ar to raidsabiedrība BBC uzsver, ka Ķīna, visticamāk, nepiekritīs nekādām sarunām ar jauno prezidentu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!