Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieprasa nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot visus 7. oktobra uzbrukumā sagrābtos ķīlniekus un likvidēt teroristisko organizāciju "Hamās", teikts parlamenta preses centra paziņojumā.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā EP deputāti pauž visdziļākās sēras par nevainīgajiem upuriem abās pusēs. Viņi aicina uz pastāvīgu pamieru un atsākt centienus rast politisku risinājumu, ja visi ķīlnieki tiks nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvoti un teroristu organizācija "Hamās" tiks likvidēta.

Deputāti uzsver, ka Izraēlai ir tiesības aizstāvēties, bet militārā reakcija Gazā ir nesamērīga. Savukārt ķīlnieku sagrābšana un apzināti uzbrukumi civiliedzīvotājiem ir nopietni starptautisko tiesību pārkāpumi. Parlamentārieši aicina uz ātru un netraucētu humānās palīdzības piekļuvi visā Gazas joslā.

"Visstingrākajā veidā nosodot zemiskos "Hamās" uzbrukumus Izraēlai, Parlaments nosoda nesamērīgo Izraēlas militāro reakciju, kas izraisījusi civiliedzīvotāju nāves gadījumus iepriekš nepieredzētā mērogā," teikts paziņojumā.

Izraēlai ir tiesības aizstāvēties starptautisko tiesību noteiktajās robežās, uzsver deputāti, atgādinot, ko tas nozīmē: visām konfliktā iesaistītajām pusēm vienmēr ir jānošķir kaujinieki un civiliedzīvotāji un civiliedzīvotāji un civilā infrastruktūra nedrīkst būt uzbrukuma mērķis.

Paužot dziļas bažas par smago humanitāro situāciju un tās straujo pasliktināšanos Gazas joslā, EP deputāti uzsver, ka ir steidzami jānodrošina pilnīga, ātra, droša un netraucēta piekļuve humānajai palīdzībai visā Gazas joslā, un mudina nekavējoties atjaunot vitāli svarīgu infrastruktūru.

Rezolūcijā Parlaments arī aicina izstrādāt Eiropas iniciatīvu ar mērķi atsākt virzību uz divu valstu risinājumu un uzsver, ka ir absolūti nepieciešams nekavējoties atsākt miera procesu.

EP deputāti atkārtoti pauž atbalstu 2002. gada Arābu valstu miera iniciatīvai, kurā ierosināts pilnībā normalizēt attiecības starp Izraēlas valsti un visām arābu valstīm apmaiņā pret Izraēlas pilnīgu aiziešanu no visām kopš 1967. gada okupētajām palestīniešu un arābu teritorijām, un aicina šajā procesā pilnībā iesaistīt Palestīniešu pašpārvaldi

Parlaments atkārtoti prasa izbeigt palestīniešu teritoriju okupāciju un atgādina, ka saskaņā ar starptautiskajām tiesībām Izraēlas apmetnes Rietumkrastā, tostarp Austrumjeruzalemē, ir nelikumīgas. Viņi stingri nosoda pieaugošo ekstrēmistu kolonistu vardarbību pret palestīniešiem un prasa piemērot ierobežojošus pasākumus pret ekstrēmistu kolonistiem, kuri pārkāpj cilvēktiesības un starptautiskās tiesības.

Atbildīgie par terora aktiem un starptautisko tiesību pārkāpumiem ir jāsauc pie atbildības, uzsver deputāti.

Rezolūcijā uzsvērts ES stingrais atbalsts Starptautiskās Krimināltiesas un Starptautiskās Tiesas darbam un aicina saukt pie atbildības personas, kas ir atbildīgas par terora aktiem un starptautisko tiesību pārkāpumiem. Ķīlnieku sagrābšana un apzināti uzbrukumi civiliedzīvotājiem ir nopietni starptautisko tiesību pārkāpumi, brīdina EP deputāti.

Rezolūciju plenārsesijā pieņēma ar 312 balsīm "par", 131 "pret" un 72 atturoties.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!