Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas un ASV spēki veikuši uzbrukumus pret hutu nemiernieku objektiem Jemenā pēc tam, kad Irānas atbalstītais grupējums nepakļāvās brīdinājumam pārtraukt uzbrukt kuģiem Sarkanajā jūrā, ziņo "Sky News".

Jemenas preses aģentūra SABA ziņoja, ka uzbrukumi notikuši galvaspilsētā Sanā un Sadas, Hudeidas, Taizas un Damaras reģionos.

ASV amatpersonas paziņoja, ka triecieni veikti ar no karakuģiem palaistām raķetēm "Tomahawk", kā arī iznīcinātājiem un zemūdeni. Neilgi pēc uzbrukumiem izplatītajā paziņojumā ASV prezidents Džo Baidens sacīja: "Šie mērķtiecīgie triecieni ir skaidrs vēstījums, ka ASV un mūsu partneri nepieļaus uzbrukumus mūsu personālam un neļaus naidīgiem dalībniekiem apdraudēt kuģošanas brīvību vienā no pasaules svarīgākajiem komerciālajiem maršrutiem." Baidens piebilda, ka uzbrukumus pret hutiem atbalsta arī Austrālija, Bahreina, Kanāda un Nīderlande.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks norādīja, ka nedrīkst pieļaut hutu uzbrukumus. Viņš sacīja: "Apvienotā Karaliste vienmēr iestāsies par kuģošanas brīvību un brīvu tirdzniecības plūsmu. Tāpēc mēs esam veikuši ierobežotas, nepieciešamas un samērīgas pašaizsardzības darbības."

Nasrs Aldīns Amers, hutu mediju iestādes viceprezidents Sanā, apsūdzēja to, ko viņš sauca par "brutālu Amerikas agresiju pret mūsu valsti". "Viņi maksās pilnīgi un bez vilcināšanās, un mēs neatkāpsimies no savas pozīcijas, atbalstot palestīniešu tautu, lai arī kāda būtu cena," viņš sacīja.
Huti kontrolē lielu daļu Jemenas un saka, ka atbalsta palestīniešu teroristisko organizāciju "Hamās", vēršoties pret kuģiem, kas dodas uz Izraēlu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Sadursmes Sarkanajā jūrā, tostarp uzbrukumi komerciālajai kuģniecībai kļuvuši par nopietnu problēmu jau vairāku mēnešu garumā, un ir daļa no plašākas drošības situācijas pasliktināšanās reģionā kopš "Hamās" pastrādātajām zvērībām Izraēlā pērnā gada 7. oktobrī. Paralēli Rietumvalstu mēģinājumiem atturēt hutu uzbrukumus, Izraēla joprojām īsteno militāro operāciju "Hamās" pārvaldītajā Gazas joslā, mēģinot iznīcināt teroristisko organizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!