Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas parlaments otrdien atbalstījis Zviedrijas uzņemšanu NATO.

Zviedrijas uzņemšanas protokols balsojumā parlamentā tika ratificēts ar 287 balsīm pret 55.

Jau vēstīts, Zviedrijas dalība ir jāapstiprina visiem 31 NATO sabiedrotajiem. Turcija un Ungārija to vēl pērn, oktobra nogalē, nebija izdarījušas.

NATO ģenerālsekretārs ģenerālis Jenss Stoltenbergs jau pērn, kad Zviedrijas uzņemšana NATO "iestrēga" Turcijas parlamentā, aicināja Turciju pārtraukt bloķēt Zviedrijas iestāšanos aliansē.

Tāpat ziņots, ka NATO ģenerālsekretārs jau janvāra sākumā bija pārliecināts, ka Zviedrija pievienosies aliansei ne vēlāk kā līdz jūlijam, rakstīja "Politico".

Nākamais NATO samits notiks Vašingtonā no 9. līdz 11. jūlijam, un līdz tam laikam Zviedrija būs pilntiesīga alianses dalībvalsts, viņš sacīja.

Zviedrija un Somija atteicās no gadu desmitiem ilgās neitralitātes un abas pieteicās kļūt par NATO sabiedrotajām pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Helsinku dalība NATO tika ātri apstiprināta, bet Stokholmas centienus kļūt par alianses dalībvalsti kavēja gan Turcija, gan Ungārija.

Kā vietnē "X" norāda ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), "Zviedrija ir viena no Latvijas tuvākajiem partneriem un tās pievienošanās NATO sniegs tiešu ieguldījumu Latvijas, Baltijas jūras un visas Alianses drošībai"

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) pauž, ka līdz ar Zviedrijas iestāšanos NATO Baltijas jūras reģions kļūs vēl drošāks.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!