Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tiesa Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā par saistību ar prokremliskā kara blogera Vladlena Tatarska (īstajā vārdā Maksims Fomins) slepkavību ceturtdien piespriedusi 27 gadu cietumsodu 26 gadus vecajai Darjai Trepovai, kura savu vainu noliedz, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

40 gadus vecais Tatarskis tika nogalināts sprādzienā 2023. gada 2. aprīlī restorānā Sanktpēterburgā, kur notika kustības "Kiber fronte Z" rīkots Tatarska radošais vakars. Trepova ieradās šajā pasākumā un uzdāvināja "kara korespondentam" zeltītu viņa krūšutēlu. Pēc dažām minūtēm statuete eksplodēja, nogalinot Tatarski un desmitiem klātesošo ievainojot.

Trepovu aizturēja nākamajā dienā. Viņu apsūdzēja par terorismu, nelikumīgu sprāgstvielu apriti un dokumentu viltošanu. Maksimālas sods par šiem pantiem ir 30 gadi ieslodzījumā, bet apsūdzība prasīja piemērot 28 gadu cietumsodu.

Tiesa atzina sievieti par vainīgu pēc visiem trim krimināllikuma pantiem un papildu 27 gadu cietumsodam noteica no Trepovas piedzīt 16 miljonus rubļu civillietās.

Trepova atzina savu vainu tikai viltotu dokumentu izmantošanā, bet uzstāja, ka viņai nebija nodoma nogalināt, ka viņa ir iegāzta, jo domājusi, ka statujā ir paslēpta tikai noklausīšanas iekārta.

Sieviete liecināja, ka rīkojusies pēc norādēm, ko devis kāds vīrietis no Ukrainas. Viņa bijusi noskaņota pret karu Ukrainā un meklējusi iespējas doties uz Ukrainu strādāt par žurnālisti.

No Ukrainas saņemtas norādes iegūt Tatarska uzticību. Viņa to darījusi, apmeklējot blogera pasākumus, izliekoties par studenti Anastasiju Kriuļinu. Martā viņai atsūtīta liktenīgā statuete, kurā, kā apgalvojis kurators, esot paslēpta noklausīšanas ierīce.

Tatarskis bija populārs blogeris ar vairāk nekā pusmiljonu sekotāju. Vīrietis dzimis Ukrainas Doneckas apgabalā un pats stāstīja, ka pievienojies prokremliskajiem separātistiem, kad tie viņu atbrīvojuši no cietuma – viņš izcieta sodu par bruņoti laupīšanu.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Tatarskis kļuva par vienu no redzamākajiem prokremlisko kara blogeru kopienas dalībniekiem. Viņš savos komentāros nonāca arī līdz Krievijas varasiestāžu, armijas un pat diktatora Vladimira Putina kritizēšanas par okupantu neveiksmēm kaujas laukā.

Tomēr pēc nāves Putins viņu apbalvoja ar Drosmes ordeni.

Notiesāts arī Girkins


Ceturtdien Krievijā tiesa lēmusi par sodu arī bijušajam Federālā drošības dienesta (FSB) virsniekam un Doneckas separātistu "aizsardzības ministram" Igoram Strelkovam (Girkinam). Tiesa Maskavā par "publiskiem aicinājumiem uz ekstrēmismu" piespriedusi viņam četru gadu cietumsodu.

Tiesa notika slēgtā režīmā, lai gan pats Strelkovs lūdza to padarīt publisku.

Strelkovu arestēja jūlijā jau pēc neveiksmīgā Prigožina dumoja par viņa ierakstiem "Telegram" kanālā. Novembrī, atrodoties apcietinājumā, Strelkovs paziņoja par plāniem kandidēt uz Krievijas prezidenta krēslu 2024. gadā.

Strelkovs aktīvi atbalstīja Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, taču vienlaikus nevairījās kritizēt politisko un militāro vadību par nepietiekami efektīvu un masīvu karošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!