Foto: EPA/Scanpix/LETA

Piektdien, 26. janvārī, ANO Starptautiskās tiesas (ICJ) tiesneši lēma nelikt Izraēlai apturēt savu militāro operāciju Gazas joslā, tomēr pieprasīja valstij darīt visu iespējamo, lai novērstu iespējamu kūdīšanu uz "genocīdu" un uzlabotu humāno stāvokli Gazā, ziņo medijs "Politico".

Dienvidāfrikas Republika (DĀR) mēneša sākumā Starptautiskajā tiesā ierosināja lietu pret Izraēlu saistībā ar karu Gazā, apsūdzot valsti genocīdā pret palestīniešiem.

ICJ tiesneši lēma neapmierināt DĀR lūgumu izdot ārkārtas rīkojumu, kas pieprasa Izraēlai pārtraukt visas militārās operācijas, tomēr aicināja apsūdzēto valsti veikt pasākumus, lai novērstu jebkādas genocīda darbības.

Dažas minūtes pēc ICJ sprieduma Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu komentēja: "Izraēlas apņemšanās ievērot starptautiskos likumus ir nesatricināma. Tikpat nesatricināma ir mūsu apņemšanās turpināt aizstāvēt savu valsti un cilvēkus. Tāpat kā jebkurai citai valstij, Izraēlai ir tiesības sevi aizstāvēt."

"Nežēlīgais mēģinājums liegt Izraēlai šīs pamattiesības ir klaja diskriminācija pret ebreju valsti, un tas tika pamatoti noraidīts," gandarījumu par iznākumu pauda premjerministrs.

Izraēlas amatpersonas medijam komentējušas, ka par ieguvumu uzskatāms tas, ka tiesa nemēģināja ierobežot valsts tiesības uz pašaizsardzību. "Daudzus no soļiem, ko pieprasīja tiesa, mēs jau veicam," uzsvēra Izraēlas pārstāvis.

Savukārt palestīniešu teroristu grupējums "Hamās" ICJ spriedumu sagaidījis, raidot vairākas raķetes pret Izraēlas dienvidiem, norāda "Politico".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!