Foto: AP/Scanpix

ASV izlūkdienestu pārstāvji lēš, ka Teherānai nav pilnīgas kontroles pār tās stutētajām teroristu organizācijām Tuvajos Austrumos, tostarp tām, kuru uzbrukumā viņnedēļ bojā gāja amerikāņu karavīri, atsaucoties uz amatpersonu teikto, raksta "Politico".

"Quds" spēki — ietekmīgās Irānas Revolucionārās gvardes korpusa elites atzars — ir atbildīgi par ieroču un militāro padomnieku, kā arī izlūkdatu nosūtīšanu, lai atbalstītu kaujiniekus Irākā un Sīrijā, kā arī hutus Jemenā. Šīm grupām ir dažādas ambīcijas un dienaskārtības, kas dažkārt pārklājas, taču šķiet, ka Teherānai nav pilnīgas varas pār to operatīvo lēmumu pieņemšanu, sacīja amatpersonas.
Šāda atklāsme var nozīmēt o, ka prognozēt tālākās grupējumu darbības varētu būt īpaši grūti.

Vienlaikus tā var arī samazināt iespēju, ka ASV nonāks tiešā konfrontācijā ar Irānu, atzīmē medijs. Jebkuras norādes, ka Teherāna bija tieši iesaistīta uzbrukumu pasūtīšanā vai pārraudzībā, būtiski palielinātu ASV atriebības pret Irānu iespējamību.

Ziņojumi liecina, ka ASV apsver iespēju dot triecienus ar Irānu saistītiem mērķiem Irākā un Sīrijā, tādējādi reaģējot uz iepriekš minēto uzbrukumu Jordānijā. Taču ASV prezidenta Džo Baidena amatpersonas nav publiski apspriedušas Vašingtonas plānus

Vašingtonai nav regulāras, tiešas saziņas līnijas ar Teherānu un saistībā ar pieaugošo vardarbību reģionā, Baidena administrācija ir centusies saprast, cik lielā mērā Islāma Republikas režīms ir bijis iesaistīts uzbrukumu vadīšanā pret ASV spēkiem.

Lai gan Irāna finansiāli un ar militāro aprīkojumu atbalsta šīs teroristu grupas, ASV izlūkdienestu amatpersonas neuzskata, ka Teherāna arī vada uzbrukumus. Tās kontroles trūkums pār hutiem un kaujiniekiem Irākā un Sīrijā ir apgrūtinājusi apspriedes Vašingtonā par to, kā reaģēt uz atkārtotiem uzbrukumiem ASV interesēm reģionā, tostarp uzbrukumu Jordānijā 28. janvārī, kurā gāja bojā trīs amerikāņu karavīri.

"Šis, iespējams, ir vissarežģītākais periods, ko esmu redzējis šajā reģionā," sacīja viena no ASV amatpersonām.

ASV neuzskata, ka Teherāna vada visus uzbrukumus reģionā, taču zina, ka tā veicina krīzi, un Baidena administrācija vismaz daļēji uzskata Irānu par atbildīgu. "Es uzskatu viņus [Irānu] par atbildīgiem tādā nozīmē, ka viņi piegādā ieročus cilvēkiem, kuri to izdarīja [veica uzbrukumus]," žurnālistiem otrdien sacīja Baidens.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!