Foto: Pexels

"Mēs esam analizējuši upuru stāstus un no tiem secinājuši, ka ir vismaz seši veidi, kā Krievija nolaupa ukraiņu bērnus," intervijā ar portālu "Delfi" norāda Ukrainas prezidenta padomniece un komisāre bērnu tiesību un rehabilitācijas jautājumos Darja Herasimčuka.

Sarunā Ukrainas amatpersona uzsver, ka okupantu nolaupītie ukraiņu bērni savu bērnību pilnībā neatgūs nekad, tomēr ar nelielu palīdzību un ikdienas aktivitātēm bērniem, kas atgriezušies no Krievijas gūsta, ir izdevies atgūt dzīvesprieku.

"Delfi" ar Herasimčuku sarunājās Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kur no 31. janvāra līdz 1. februārim norisinājās starptautiskā konference "Krievijas karš pret bērniem". Tajā tikās eksperti, lai diskutētu par Krievijas prettiesiski īstenotajām ukraiņu bērnu deportācijām.

Seši veidi

Kā pirmo veidu padomniece min bērnu nometnes. Tās tiekot raksturotas kā "veselības nometnes": "Uz vislielāko nometni Krievija bērnus aizveda, lai it kā uzlabotu viņu veselību, bet acīmredzot nebija plānojusi šos bērnus jebkad atgriezt no nometnēm." Dažos gadījumos Krievijas varas iestādes vienu no ukraiņu daudzbērnu ģimenes bērniem paņēmušas kā nodokli. Herasimčuka norāda, ka okupanti teikuši: "Vienam no jūsu bērniem pilnīgi noteikti ir jābrauc uz nometni." Tāpat izskanējuši arī draudi: "Mēs atņemsim jums tiesības uz visiem četriem jūsu bērniem, un jūs nekad viņus vairs neredzēsiet."

Otrais veids – bērnus no vecākiem nošķir 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!