Foto: Kadrs no video

Ukrainas brigādes "Staļnaja graņica" ("Tērauda robeža") karavīri Harkivas apgabalā iznīcinājuši Krievijas tālās vizuālās novērošanas kompleksu "Murom-P", teikts Ukrainas robežsardzes paziņojumā.

Video redzams, ka uz sakaru torņa izvietotais komplekss iznīcināts ar dronu. Robežsardze atzīmē, ka šis ir jau septītais kopš 2024. gada iznīcinātais šāda veida okupantu komplekss.

"Murom-P" ir novērošanas komplekss, kas apkārtnes novērošanai izmanto optisko un termisko kameru, bet datus par identificēto objektu, tostarp tā koordinātes kartē, pārsūta monitoringa centram.

Par to, ka Krievija sākusi izmantot jaunus novērošanas kompleksus "Murom", Ukrainas mediji ziņoja 2023. gada pavasarī. Ukrainas armijas karavīrs un radiotehnoloģiju eksperts ar pseidonīmu Sergejs Flešs "Facebook" rakstīja par iekārtu "Murom-M", kas paredzēta vizuālajai novērošanai un autonomi meklē dzīvo spēku un tehniku. Kompleksa optiskā kamera var izšķirt cilvēku pat 10 kilometru attālumā. Savukārt termovizors identificējot automašīnas astoņu kilometru attālumā, bet cilvēkus – līdz četriem kilometriem.

Lai komplekss efektīvi darbotos, tas jāizvieto pēc iespējas augstāk. Okupanti tos uzstāda augstās ēkās, torņos, kā arī uz mastiem virs saviem ierakumiem – vienu no tādiem pērn pavasarī nofilmēja ukraiņu drons.

Ukrainas militārā izlūkdienesta (GUR) specvienība "Kraken" skaidroja, ka "Murom" kompleksi izvietoti arī Krievijas teritorijā, bet to stacionārās versijas redzot līdz 15 kilometru tālumā un seko jebkurai Ukrainas spēku kustībai pierobežā. Tie palīdz okupantiem koriģēt artilērijas uguni un nodrošina ar informāciju diversantu grupas.

Tolaik, 2023. gada martā, "Kraken" ziņoja, ka iznīcinājusi divus tādus kompleksus Krievijas Kurskas un Brjanskas apgabalos.

Krievijas kompānija "Stilsoft", kas ražo "Murom" kompleksus, raksta, ka "Murom-P" ir autonoms video un termovizora mobilais komplekss, kurā tostarp ietilpts saules paneļi un aizsargāts klēpjdators informācijas saņemšanai un apstrādei. Iekārta apvidu var skenēt un novērot kā automātiskā, tā arī manuālā režīmā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!