Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA
Kā atminas ukrainiete Olena Razvadovska, kādos Ziemassvētkos viņa devusies uz katoļu baznīcu. Tur mācītājs klātesošajiem bērniem teicis: "Tagad laiks izteikt Dievam jūsu vēlēšanās jaunajā gadā." Viņa spilgti atminas kādu ukraiņu puisēnu, kurš kā savu vēlēšanos lūdzis [Krievijas diktatora Vladimira] Putina nāvi. "Lai Putins nomirtu," viņš mācītājam noteicis. Smiedamās Razvadovska portālam "Delfi" skaidro, ka šie vārdi izteikti baznīcā, tomēr izklausījušies ļoti dabīgi. Viņa stāsta, ka mācītājs atbildējis: "Ā, jā, Dievs ir zinošs, ļauj viņam darīt to, kas jādara." Šādas vēlēšanās nu jau kļuvušas par normu karā skarto bērnu vidū.

Viņa stāsta, ka saskārusies ar daudziem eiropiešiem, kas bažījušies, ka ukraiņu bērni uzaug ar agresiju un dusmām pret Krieviju. Aktīviste šiem cilvēkiem vienmēr atbildējusi: "Jā, un tas nekas, tas ir labi – ienīst savu ienaidnieku, kad tas vēlas tevi nogalināt. Ja tavu bērnu nolaupītu pedofils, tu nemācītu viņam mīlēt savu ienaidnieku – tu mācītu savam bērnam, kā nogalināt ienaidnieku, ja tas būtu nepieciešams."

Razvadovska ir aktīviste, kas gadu pēc Krimas aneksijas pameta līdzšinējo darbu un pievērsās cīņai par ukraiņu bērnu tiesībām. 2019. gadā viņa kļuva par līdzdibinātāju fondam "Voices of Children", kas ikdienā koncentrējas uz to bērnu aizsardzību, kuriem nācies piedzīvot nu jau gandrīz divus gadus ilgušo karu. Raidsabiedrība BBC Razvadovsku arī iekļāvusi savā "100 Women of 2023" sarakstā, kurā izceltas sievietes, kas ar savu aktīvismu aizvadītajā gadā radījušas pozitīvas pārmaiņas dažādās jomās visā pasaulē.

Vai, jūsuprāt, Krievijas noziegumi pret ukraiņu bērniem vājina Ukrainas pozīcijas karā?

Jā. Ja tavs bērns nonāktu kāda ļaundara rokās, vai tas tevi vājinātu? Tu emocionāli tiksi nogalināts katru dienu, kamēr neesi kopā ar saviem bērniem. Tas ir ļoti vienkārši – viņi [Krievija] paņems visu, ko tu mīli visvairāk. 

Mani bērni nav deportēti, bet tas tāpat mani vājina. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!