Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens cīņā par NATO ģenerālsekretāra amatu atbalsta Nīderlandes premjerministru Marku Riti, atsaucoties uz kādas Savienoto Valstu amatpersonas teikto, raksta "Politico".

Baidena atbalsts, visticamāk, pamudinās arī citus sabiedrotos atbalstīt Nīderlandes politiķa kandidatūru. Kā potenciālie Jensa Stoltenberga pēcteči alianses vadītāja amatā pēdējo mēnešu laikā piesaukti vairāku Eiropas valstu līderi. ASV amatpersonai, kas informēja par Baidena nostāju, tika piešķirta anonimitāte, lai atklātu prezidenta atbalstu kādam no kandidātiem.

"Politico" iepriekš ziņoja, ka divas trešdaļas NATO dalībvalstu atbalsta Rites kandidatūru. Tāpat tiek ziņots, ka pieaug spiediens apstiprināt Rites kandidatūru pirms NATO samita jūlijā, kas notiks Vašingtonā.

Saskaņā ar NATO noteikumiem par ģenerālsekretāra amata piešķiršanu jālemj ar vienprātīgu piekrišanu, kas nozīmē, ka Ritem joprojām ir jāiegūst visu alianses dalībvalstu atbalsts. Nedēļas nogalē runājot ar Nīderlandes televīziju, Eiropas valsts aizsardzības priekšnieks ģenerālis Onno Eihelsheims sacīja, ka ir "ļoti iespējams", ka Rite iegūs amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!