Фото: EPA/Scanpix/LETA
Krievijas brutālajam iebrukumam Ukrainā tuvojoties sava trešā gada sākumam, situācija frontē Kijivai šobrīd ir ļoti sarežģīta un šis gads, visticamāk, paies mēģinot noturēties pašreizējās pozīcijās, medijam "Politico" atklājuši vairāki militārie un drošības politikas eksperti.

Aizvadītie mēneši kara kontekstā Ukrainai izrādījušies sarežģīti kā no militārā, tā arī politiskā skatupunkta. Ukraiņu karavīri un militārā vadība regulāri ziņo par bruņojuma trūkumu, savukārt Kijivas sabiedrotie Rietumos turpina vilcināties ar palīdzības nodrošināšanu Ukrainai. Jaunākā palīdzības pakete no ASV – līdz šim galvenās Ukrainas sabiedrotās – joprojām nav apstiprināta Savienoto Valstu Kongresā, savukārt februāra sākumā apstiprinātā ES vienošanās par apjomīgas palīdzības nogādāšanu Ukrainas rokās tika panākta pēc ilgām politiskām cīņām, kuras galvenokārt izraisīja Ungārijas iebildumi.

Šis gads būs "atveseļošanās un sagatavošanās gads abām pusēm, gluži kā 1916. un 1941.-1942. gads pēdējos pasaules karos", medijam skaidroja Marks Tīss, kurš pagājušajā gadā atvaļinājās no Beļģijas aizsardzības priekšnieka vietnieka amata ar ģenerālleitnanta pakāpi.

Visi "Politico" uzrunātie eksperti bija vienisprātis, ka turpmāko mēnešu trajektoriju noteiks trīs faktori. Pirmkārt, pavasarī nāksies būt pacietīgiem, jo Ukrainai nebūs ne aprīkojuma, ne personāla, lai uzsāktu nozīmīgu pretuzbrukumu. Otrais faktors - Krievija ar savu sabiedroto palīdzību ir nodrošinājusi artilērijas pārākumu un kopā ar nerimstošiem sauszemes uzbrukumiem dod triecienus pa ukraiņu pozīcijām. Treškārt, bez Rietumu pretgaisa aizsardzības un tāla darbības rādiusa raķetēm, kā arī artilērijas šāviņiem Kijivai būs grūti izveidot uzticamu, noturīgu aizsardzību.

"Gads būs grūts, neviens nevar paredzēt, no kura virziena Krievija ies un vai mēs šogad tiksim uz priekšu," sacīja Tarass Čmuts, Ukrainas militārais analītiķis. "Kritiskais faktors ir Ukrainas spēja izveidot labvēlīgas aizsardzības pozīcijas," sarunā ar "Politico" sacīja kāds amatā esošs vācu virsnieks, kurš uzrauga konflikta gaitu, taču vēlējās palikt anonīms.

Tas, vai Rietumiem turpmākajos mēnešos veiksies labāk ar Ukrainas bruņoto spēku apgādi, noteiks, vai Ukraina šogad spēs noturēties, sacīja Džastins Bronks, Lielbritānijā bāzētās domnīcas "Royal United Services Institute" vecākais pētnieks. "2024. gadā Rietumu partneru izšķirošais uzdevums būs [zeme-gaiss raķešu] munīcijas piegādes uzturēšana Ukrainas Rietumu un atlikušajām padomju mantotajām pretgaisa aizsardzības sistēmām," viņš piebilda.

Šis gads "būs stratēģiskās attīstības un aizsardzības gads gan Ukrainai, gan eiroatlantiskajai kopienai — laiks, lai izveidotu nepieciešamo militāro un rūpniecisko bāzi," izteicās Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs, kurš arī sacīja: "Līdz 2025. gadam Ukrainai varētu būt pietiekamas prasmes un līdzekļi, lai sakautu Krieviju.

Līdzās grūtībām militārajā un politiskajā jomā, daudzviet Rietumos šķietami iestājies arī pesimisma periods jautājumos, kas saistīti ar karu Ukrainā. Kā atzīmē "Politico", tas bijis novērojams arī nule kā aizvadītājā Minhenes Drošības konferencē. Tomēr ģenerālis Bens Hodžess - bijušais ASV armijas komandieris Eiropā – aicinājis neļauties pārāk lielai skepsei

"Šis karš turpinās jau desmit gadus, Krievijai ir visas priekšrocības, un pēc desmit gadiem viņi ieņem tikai 18 procentus Ukrainas," norādīja ģenerālis "Viņi [ir] zaudējuši pusmiljonu karavīru, Melnās jūras flote ar katru dienu kļūst arvien vājāka, un gaisa spēki nespēj iegūt pārākumu gaisa telpā."

Viņš skaidroja, ka ir vajadzīga skaidra Rietumu līderu apņemšanās — ne tikai atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik nepieciešams, bet arī atbalstīt to ar ieročiem, kas tai nepieciešami, lai faktiski uzvarētu karā. "Es uzskatu, ka Krievija patiesībā ir sliktākā stāvoklī, nekā mēs domājam," sacīja Hodžess.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !