Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukraina var izmantot Somijas piegādātos ieročus, lai iznīcinātu mērķus Krievijas teritorijā, sacīja Helsinku augstākās amatpersonas, uz kurām atsaucas "Politico".

Somijas aizsardzības ministrs Anti Hakanens sacīja, ka viņa valsts nav noteikusi nekādus ierobežojumus tam, ko Ukraina var darīt ar tās nodrošinātajiem ieročiem, ceturtdien vēstīja Somijas raidsabiedrība Yle.

Ministrs piebilda, ka ierobežojumus Kijivas darbībām galvenokārt uzlikušas tās valstis, kas nodrošinājušas Ukrainai tāla darbības rādiusa ieroču sistēmas.

"Ja nepieciešams, Ukrainai vajadzētu dot triecienus arī militāriem mērķiem Krievijas pusē. Tā ir pilnīgi leģitīma aizsardzības cīņa, ko risina Ukraina. ANO harta ļauj uzbrukt militāriem mērķiem pāri sauszemes robežām," sacīja Somijas parlamenta aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Juka Kopra.

Helsinku pozīcija krasi atšķiras no citām Rietumvalstīm, tostarp Vācijas, kur kanclers Olafs Šolcs nevēlas sūtīt uz Ukrainu tāla darbības rādiusa spārnotās raķetes "Taurus", baidoties, ka ieroči tiks izmantoti, lai uzbruktu mērķiem dziļi Krievijas iekšienē un Vāciju tieši iesaistītu karā ar Krieviju.

"Es aicinu Vāciju to ["Taurus" piegādes] nopietni apsvērt. Vācijas valdība zina, ka tiem būs liela nozīme," sacīja Hakanens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!