Foto: AP/Scanpix/LETA

No 2019. gada līdz 2023. gadam Eiropas valstis importēja gandrīz divreiz vairāk ieroču nekā no 2014. gada līdz 2018. gadam, Ukrainai kļūstot par lielāko Eiropas ieroču importētāju pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma, norādījis Stokholmas Starptautiskais miera pētniecības institūts (SIPRI).

Pēdējo piecu gadu laikā imports Eiropā pieauga par 94%, salīdzinot ar 2014. gadu līdz 2018. gadu, teikts SPRI paziņojumā, informē aģentūra "Reuters".

Ukraina pēdējos piecos gados kļuvusi par ceturto lielāko ieroču importētāju visā pasaulē pēc tam, kad pēc 2022. gada februāra valsts saņēma militāro atbalstu no vismaz 30 valstīm.

ASV piecu gadu laikā ir par 17% palielinājušas to ieroču eksportus. "ASV ir palielinājušas savu globālo lomu kā ieroču piegādātāja, kas ir svarīgs Vašingtonas ārpolitikas aspekts, eksportējot ieročus uz vairāk valstīm, nekā jebkad agrāk," norāda SIPRI savā ziņojumā.

Savukārt Krievijas ieroču eksports pēdējos piecos gados ir samazinājies par 53%. Īpaši okupantu ieroču popularitātes kritums, kā norāda institūts, bija novērojams pēc 2022. gada.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!