Foto: EPA/Scanpix/LETA

Irānas draudi par atmaksu Izraēlai pēc trieciena Sīrijā, kurā tika nogalināti divi Irānas ģenerāļi, joprojām ir reāli, piektdien brīdināja Baltais nams.

"Mēs Irānas potenciālos draudus turpinām uzskatīt par reāliem, vērā ņemamiem," Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs sacīja žurnālistiem.

Kērbijs neapstiprināja medijos izskanējušo informāciju, ka ASV amatpersonas uzskatītu - Irānas uzbrukums esot "neizbēgams".

Viņš arī nekomentēja to, vai ASV palīdzēs notriekt Irānas raķetes, ja tādas tiks izšautas uz Izraēlu.

"Es tikai pateikšu, ka mēs vērojam ļoti, ļoti rūpīgi," sacīja Kērbijs.

Vašingtona gādās, lai izraēliešiem "būtu tas, kas viņiem ir nepieciešams, un lai viņi spētu sevi aizsargāt", viņš piebilda.

ASV reģionā, kur tām ir tūkstošiem karavīru, izvērtēs arī savu spēku situāciju, lai "gādātu, ka mēs esam atbilstoši sagatavoti", sacīja Baltais nama amatpersona.

Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei trešdien vēlreiz piedraudēja Izraēlai, ka tā tiks sodīta par 1. aprīļa uzlidojumu Irānas konsulātam Sīrijas galvaspilsētā, kurā tika nogalināti septiņi Revolucionārās gvardes pārstāvji, no kuriem divi bija ģenerāļi.

Trieciens noticis, pārkāpjot starptautiskos nolīgumus, kas paredz diplomātisko telpu neaizskaramību, uzsvēra Hamenei.

"Konsulāti un vēstniecības jebkurā valstī ir šīs valsts teritorija," viņš teica. "Kad viņi uzbruka mūsu konsulātam, tas nozīmē, ka viņi uzbruka mūsu teritorijai."

Irānas valsts mediji ziņoja, ka triecienos Damaskā nogalināts Irānas Revolucionārās gvardes īpašo uzdevumu vienības "Quds" augsta ranga komandieris brigādes ģenerālis Reza Zahedi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!