Vācija var būt gatava nosūtīt savus karavīrus uz daudznacionālajiem miera spēkiem Irākā, ja tie darbotos saskaņā ar ANO mandātu, svētdien ziņoja Vācijas prese, atsaucoties uz ziņu avotiem valdībā.
Vācijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka par spīti ASV aicinājumiem piedalīties miera uzturēšanā Irākā Vācija nevarēs nosūtīt miera spēkus, ja to nepieprasīs ANO.

Laikraksts "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" citēja Aizsardzības un Ārlietu ministriju ziņu avotu teikto, ka Berlīnes stingro priekšnoteikumu mērķis ir nevis bloķēt karaspēka nosūtīšanu, bet gan rast risinājumu, kas ļautu Vācijai saglabāt reputāciju pēc savas pretošanās Irākas karam.

Ziņu avoti sacīja, ka Vācijas valdība nav radikāli pret piedalīšanos miera spēkos, ja tiktu izveidoti NATO miera spēki Irākai, kas darbotos pēc ANO mandāta.

ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds trešdien paziņoja, ka ir lūdzis Franciju un Vāciju pievienoties valstu koalīcijai, kas kopīgi segtu Irākas militārās okupācijas izdevumus un atbildību.

Vācijas kanclers Gerhards Šrēders piektdien oficiāli paziņoja, ka "neuzskata par iespējamu nosūtīt Vācijas karavīrus uz Irāku". "Mēs varam sākt kaut ko apspriest tikai tad, ja to pieprasīs ANO," sacīja Šrēders un piebilda, ka saskaņā ar Vācijas konstitūciju šādām misijām nepieciešams ANO mandāts. Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs svētdien pauda tādu pašu nostāju.

Vācijas bruņoto spēku arodbiedrība pirms tam paziņoja, ka Vācija varētu nosūtīt uz Irāku pusotru vai divus tūkstošus karavīru, ja tiktu lūgta to darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!