41 procents norvēģu joprojām atbalsta Norvēģijas iestāšanos Eiropas Savienībā, bet iestāšanās ES atbalstītāju pārsvars pār iestāšanās pretiniekiem ir sarucis no 25 procentiem janvārī līdz astoņiem procentiem, liecina avīzes "Dagbladet" pirmdienas numurā publicētie aptaujas dati.
41 procents no institūta MMI aptaujāto paziņoja, ka atbalsta Norvēģijas pievienošanos ES, 33 procenti bija pret iestāšanos ES, bet 26 procenti aptaujāto nebija izlēmuši.

Pēc tā paša institūta janvārī veiktā pētījuma datiem redzams, ka janvārī 52 procenti aptaujāto atbalstīja Norvēģijas pievienošanos ES, 27 procenti bija pret, bet 21 procents nebija izlēmuši.

"Neizlēmušo cilvēku skaits ir tik liels, ka mums šai grupai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība. Tā var referenduma iznākumu pagriezt jebkurā virzienā," norādīja politikas eksperts Hokons Kāvli.

Norvēģija, kura divreiz 1972. gada un 1994. gada referendumos ir noraidījusi dalību ES, pašlaik neplāno organizēt jaunu referendumu. Šī tēma ir kļuvusi aktuāla no jauna šogad, 15 ES dalībvalstu blokam gatavojoties nākamgad iekļaut Eiropas Savienībā 10 Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Pētnieks Bernts Ordals uzskata, ka pievienošanās ES atbalstītāju skaita kritums varētu būt Norvēģijas pašreizējā ekonomiskā krituma rezultāts.

"Iespējams, ka straujais procentu likmju samazinājums ir likvidējis vienu ES pievienošanās atbalstītāju argumentu," viņš teica, netieši norādot, ka norvēģi ir mazāk kritiski par Norvēģijas pastāvēšanu ārpus ES tagad, kad Norvēģijas centrālā banka ir savas procentu likmes gandrīz pielīdzinājusi eiro zonas procentu likmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!