Irākas kopējie parādi pārsniedz 300 miljardus dolāru, teikts Kuveitas globālo pētījumu institūta sagatavotajā pārskatā par Irākas ekonomisko situāciju un tās attīstības perspektīvām.
Bagdādes ārējie parādi, pēc atsevišķām Kuveitas ekspertu aplēsēm, sasniedz 62-130 miljardus dolāru. Savukārt par Kuveitas okupēšanu 1990. un 1991.gadā saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijai iesniegtajām prasībām Irākai bija jāsamaksā kompensācija 320 miljardu dolāru apmērā. No šīs summas līdz šim segti 148 miljardi, tātad vēl palikušas saistības 172 miljardu dolāru apmērā.

Pērn Irākas iekšzemes kopprodukts līdzinājās 26,1 miljardam dolāru, bet šogad tiek prognozēts, ka tas būs par 7,5 procentiem mazāks sakarā ar karu un pārtraukumu naftas ieguvē un eksportā.

Kā atzīmēts pārskatā, Irāku "pārvalda režīms [Irākas Pārvaldes padome], kas uzņēmies finansiālās saistības, bet kam nav reālas varas un ko nav atzinusi starptautiskā kopiena". "Reālā vara pieder sabiedroto pagaidu administrācijai, kura neatbild par to, kas Irākā noticis," norāda ziņojuma autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!