Palestīniešu parlamenta spīkers Ahmeds Korejs, kuru Palestīnas pašpārvaldes prezidents Jasirs Arafats ir aicinājis kļūt par premjerministru, pirmdien paziņoja, ka pirms šī amata pieņemšanas vēlas ASV un Eiropas atbalsta garantijas miera procesam.
"Es vēl neesmu premjerministrs .. Es gribu redzēt, kādas garantijas sniegs amerikāņi. Es gribu redzēt, kādas garantijas un atbalstu sniegs Eiropa. Es neesmu gatavs neveiksmei. Es gribu redzēt, vai miers ir iespējams vai nē," sacīja Korejs, sniedzot interviju "Reuters" savā birojā Jordānas rietumkrasta Abudisas ciemā pie Jeruzālemes.

Līdzšinējais palestīniešu premjers Mahmuds Abass sestdien atkāpās no amata, zaudējot Arafatam cīņā par varu, un Arafats svētdien šim amatam izraudzījās Koreju.

Korejs kā politiķis ar mēreniem uzskatiem un viens no 1993.gada Oslo miera vienošanos izstrādātājiem var būt pieņemams Savienotajām Valstīm un panākt ASV atbalstītā Tuvo Austrumu miera plāna - tā sauktās "ceļa kartes" - īstenošanu.

"Ceļa karte", kuru atbalsta ASV, Eiropas Savienība, Krievija un ANO, paredz vardarbības izbeigšanu starp Izraēlu un palestīniešiem un pasākumus palestīniešu valsts izveidošanai līdz 2005.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!