Igaunijas skolās rīkotais referendums par attieksmi pret valsts iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), kas otrdien notika 90 igauņu un krievu skolu vecākajās klasēs, sagādājis nopietnu pārsteigumu sociologiem - skolās ar krievu mācību valodu pret iestāšanos balsojuši gandrīz visi skolēni, vēsta "Postimees".
Iestāšanās pretinieki izrādījušies pārsvarā lielākajā daļā Tallinas, Keilas, Paldisku, Kivieli un Kohtla-Jerves krievu skolu, kā arī dažās igauņu skolās.

Tomēr Igaunijas dalību savienībā atbalstījuši 65 procenti vecāko klašu skolēnu, bet pret to iebilduši 33 procenti.

Negaidītos rezultātus studenti un skolēni skaidro ar pārāk intensīvu ES propagandu, bailēm par to, kāda nākotne Eiropas Savienībā būs izglītībai krievu valodā, bažām par robežu atvēršanu un ārvalstu viesstrādnieku pieplūdumu.

Sociologs Juhans Kivirahks avīzei paudis pārsteigumu par krievu skolēnu negatīvo attieksmi.

"Ciktāl esmu pētījis, igauņu un neigauņu viedokļi par ES pārāk neatšķiras," viņš sacījis laikrakstam. "Gluži pretēji, esmu novērojis, ka krievu jaunieši ir pat vairāk noskaņoti doties strādāt uz Eiropas Savienību. Arī attieksme pret NATO krievu jauniešiem gandrīz tāda pati kā igauņu jauniešiem. Tāpēc neliegšos, ka šie rezultāti mani pārsteidz."

Kā pieļauj sociologs, tāds iznākums varētu būt skaidrojams gan ar to, ka referenduma kampaņa adresēta galvenokārt igauņiem, gan ar to, ka tās beigu daļā izspēlēta "Krievijas kārts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!