Irānas prezidents Mohammads Hatami otrdien apgalvoja, ka Irānas cilvēktiesību aktīvistei Širinai Ebadi piešķirtā prestižā Nobela miera prēmija neesot īpaši nozīmīgs sasniegums.
Pēc viņa vārdiem, cilvēktiesību aktīvistei vajadzētu vairāk pievērst uzmanību Irānas valsts interesēm.

"Nobela miera prēmija nav sevišķi nozīmīga, nozīmīgas ir tikai [Nobela] prēmijas zinātnē un literatūrā," paziņoja Irānas prezidents.

Ebadi otrdien atgriežas Irānā.

Runājot Irānas parlamentā, Hatami atzinīgi novērtēja Ebadi iegūto prēmiju, sakot, ka, "protams, es esmu priecīgs par savas tautietes sasniegumiem".

"Tomēr es ceru, ka Ebadi kundze, kura nāk no reliģiozas ģimenes un kura ir paudusi savu mīlestību islāmam, pievērsīs uzmanību islāma pasaules un Irānas interesēm un neļaus nevienam [nelietīgi] izmantot savus sasniegumus," sacīja Hatami.

Viņš arī apgalvoja, ka Nobela miera prēmijas piešķiršanas komitejas lēmumam esot bijuši politiski motīvi.

"Tādas lielvaras kā ASV un Izraēla visvairāk apdraud pasauli un visvairāk neievēro cilvēktiesības, un es ceru, ka Nobela miera prēmijas laureāti to neaizmirsīs," brīdināja Irānas līderis.

Ebadi pēc prēmijas saņemšanas kritizēja Hatami par reformu lēno gaitu Irānā un aicināja atbrīvot Irānas politieslodzītos.

Hatami valdība šāgada Nobela miera prēmijas laureātei nosūtījusi ne pārāk labvēlīgus apsveikumus, savukārt Irānas konservatīvā prese ir vai nu kritizējusi šīs prēmijas piešķiršanu, vai to ignorējusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!