Rietumvalstis ir nosodījušas Malaizijas premjerministra Mahathira Mohamada izteikumus par ebrejiem, ar kuriem viņš ceturtdien nāca klajā, atklājot Islāma konferences organizācijas samitu Malaizijas jaunajā galvaspilsētā Putradžajā.
"Eiropieši nogalināja sešus miljonus no 12 miljoniem ebreju. Tomēr šodien ebreji pārvalda šo pasauli ar pilnvaru palīdzību. Viņi panāk, ka citi cīnās un mirst par viņiem," sacīja 77 gadus vecais Mahathirs.

Premjers aicināja islāma pasauli apvienoties ekonomiskā, reliģiskā un politiskā līmenī, lai cīnītos pret musulmaņu "pazemošanu un apspiešanu", kura notiek tāpēc, ka viņu reliģija tiek apsūdzēta terorisma veicināšanā.

Mahathirs atgādināja, ka ebreji "pārcietuši 2000 gadu grautiņus, nevis sitot pretī, bet padomājot". "Viņi izgudroja un sekmīgi veicināja sociālismu, komunismu, cilvēktiesības un demokrātiju, lai viņu vajāšana izrādītos nepareiza, lai viņi varētu baudīt vienlīdzīgas tiesības ar citiem. Šī niecīgā kopiena ir kļuvusi par pasaules lielvaru. Mēs nevaram cīnīties pret viņiem tikai ar muskuļu spēku, mums jāizmanto arī savas smadzenes," sacīja Malaizijas premjers.

Viņš piebilda, ka "1,3 miljardus musulmaņu nevar sakaut daži miljoni ebreju".

Izraēlas vēstnieks Singapūrā Ichāks Šohams piektdien nosodīja Mahathira izteikumus kā "antisemītiskus". "Mēs neatminamies šādus izteikumus kopš Hitlera laikiem," sacīja Šohams. "Mēs uzskatām, ka šāda veida izteicieni ir jāizskauž no līderu vai politiķu, kas uzstājas jebkādos forumos, vārdu krājuma. Civilizētajā pasaulē nav vietas šādiem izteicieniem," piebilda vēstnieks.

Atbildot uz jautājumu, kādas jūtas viņā personīgi radījusi Malaizijas premjera runa, vēstnieks sacīja, ka šīs jūtas ir "dalītas", jo Mahathirs arī nosodījis terorismu.

Izraēlai nav pārstāvības ne Malaizijā, ne kādā citā Dienvidaustrumāzijas musulmaņu valstī.

Simona Vīzentāla centra Izraēlas biroja direktors Efraims Zurofs paziņoja, ka civilizētajai pasaulei vajadzētu apklusināt Mahathiru viņa izteikumu dēļ. "Šis cilvēks ir antisemīts un to neslēpj," sacīja Zurofs.

Vācijas Ārlietu ministrija ceturtdien izsauca Malaizijas pilnvaroto lietvedi Berlīnē, lai izteiktu protestu pret Mahathira "pilnīgi nepieņemamajiem" izteikumiem. Ministrija "ļoti bargi" nosodīja šos "pretebreju" izteikumus un paziņoja pilnvarotajam lietvedim, ka "šādu aizspriedumu atkārtošana un sajaukšana ar holokaustu - šādu traģisku Eiropas un Vācijas vēstures lappusi - bija bezatbildīga".

Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratini ceturtdien pavēstīja, ka Itālija piektdien ierosinās nosodīt Mahathira izteikumus ES starpvaldību konferencē, kas ceturtdien un piektdien notiek Briselē.

"Viņa paziņojumā tika lietoti izteikumi, kas ir ļoti aizvainojoši. Daļa no viņa teiktā bija stipri antisemītiska. Viņš teica arī ko citu, kas ir stingrā pretrunā ar tolerances un dialoga principiem starp Rietumiem un islāma pasauli," sacīja Fratini.

Beļģijas ārlietu ministrs Luijs Mišels nosodīja Mahathira izteikumus kā "trakus un pilnīgi antisemītiskus".

Mahathira teikto nosodīja arī ASV. "Šī nav pirmā reize, kad esam dzirdējuši šādus izteikumus no šīs amatpersonas. Ir skaidrs, ka šīs piezīmes ir aizvainojošas, tās ir musinošas, un mēs uztveram tās ar nicinājumu un izsmieklu, ko tās ir pelnījušas," sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretāra vietnieks Adams Ereli.

Austrālijas premjerministrs Džons Hovards, kurš parasti atturas komentēt Malaizijas premjera izteikumus, šoreiz tos raksturoja kā "aizvainojošus". "Jebkāds pieņēmums, kas sadala pasauli ebreju un neebreju grupējumos, ir vēsturiski neattaisnojams un nepareizs, un kaut kas tāds, ko lielākā daļa austrāliešu uzskatītu par samērā pretīgu," sacīja Hovards radio intervijā.

Mahathiram, kurš vada Malaizijas valdību jau 22 gadus, bieži ir bijušas domstarpības ar Austrāliju jautājumā par tās lomu Dienvidaustrumāzijā.

Malaizijas premjera teikto nenosodīja un pat atbalstīja islāma valstu politiķi, kas bija ieradušies uz Islāma konferences organizācijas samitu. Viņi sacīja, ka šie izteikumi tiek izrauti no konteksta.

Ēģiptes ārlietu ministrs Ahmeds Mahers pauda uzskatu, ka nevajadzētu pievērst daudz uzmanības "klaigām un apsūdzībām". "Tie, kas komentē šo runu, nav to izlasījuši pilnībā," sacīja Mahers. "Neviens neuztvēra to kā musinošu. Mēs uzskatījām to par ļoti gudru novērtējumu. Tā bija adresēta musulmaņiem, tas bija aicinājums viņiem atmosties," teica ministrs.

Jemenas ārlietu ministrs Abū Bakrs al Kurbi sacīja, ka "simtprocentīgi" atbalsta Mahathira izteikumus. "Premjerministrs uzsvēra ļoti svarīgu problēmu, ka izraēlieši un ebreji kontrolē lielāko daļu ekonomikas un plašsaziņas līdzekļu pasaulē," teica Kurbi.

Malaizijas premjera teikto atbalstīja arī viņa valdības ārlietu ministrs Sajeds Hamids Albars. "Cilvēki varbūt nav sevišķi priecīgi, bet tā ir realitāte. Ebreji ir ļoti vareni. Lūdzu, aizmirstiet par antisemītismu, Lūdzu, izlasiet runu tās kontekstā. Tā aicina izbeigt vardarbību," sacīja Malaizijas ārlietu ministrs.

Afganistānas prezidents Hamids Karzajs sacīja, ka Mahathirs tikai "runājis par problēmām, kas skar musulmaņu pasauli, un par to, kas musulmaņiem būtu jādara". "Musulmaņiem ir jāizglītojas, jāsāk būt progresīviem, lai attīstītos. Viņa vēsturiskā analīze par to, kas noticis islāmā, ir ļoti korekta," sacīja Karzajs.

"Varbūt premjerministra paziņojums tika izrauts no konteksta, tomēr nav šaubu, ka visā vēstures gaitā ebreji atrada mājas musulmaņu zemēs, kad eiropieši viņus vajāja. Viņi atrada mājas tādās musulmaņu zemēs kā Irāna, Maroka, Ziemeļāfrika. Visur tur viņi atrada drošību, kamēr Eiropā notika grautiņi," sacīja Pakistānas ārlietu ministrs Huršids Mahmūds Kasuri.

Islāma konferences organizācijas samits, kas beidzas piektdien, ir lielākā islāma valstu un valdību vadītāju sanāksme kopš 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV. Tajā piedalās vairāk nekā 30 valstu un valdību vadītāji, to skaitā lielākās musulmaņu valsts Indonēzijas prezidente Megavati Sukarnoputri, Sīrijas prezidents Bašars al Asads, Pakistānas prezidents Pervezs Mušarrafs, Saūda Arābijas princis Abdallāhs bin Abdelazīzs.

Mahathirs 31.oktobrī aizies pensijā pēc 22 gadu ilgas atrašanās pie varas, un Islāma konferences organizācijas samits Malaizijā ir viņa pēdējā iespēja gūt ievērību pasaules mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!