Austrijas galēji labējā Brīvības partija tiek apsūdzēta policijas uzpirkšanā, lai iegūtu informāciju par saviem politiskajiem pretiniekiem. Austrijas tiesa pagājušajā nedēļā sāka izmeklēt apsūdzības, ka galēji labējais politiķis Jērgs Haiders un viņa kolēģi no Brīvības partijas vadības ir piekļuvuši policijas datu bāzei EKIS, lai vairāk uzzinātu par saviem oponentiem.
Valsts televīzijā ir izskanējušas ziņas, ka vismaz 20 policisti nākamnedēļ tiks atbrīvoti no amata saistībā ar šo lietu.

Haiders, kura Brīvības partija līdzās konservatīvajiem darbojas Austrijas koalīcijas valdībā, piektdien paziņoja, ka tā ir "sarkani zaļās mafijas" sazvērestība, šādi apzīmējot Sociāldemokrātu un Zaļo partijas, kas šobrīd ir opozīcijā.

Skandāls izcēlās šomēnes, kad bijušais policijas vienības prezidents Josefs Kleindīnsts publicēja grāmatu, kurā viņš apgalvo, ka Brīvības partijas biedri vai atbalstītāji savulaik maksājuši policijai, lai iegūtu informāciju par saviem pretiniekiem. Partija šīs apsūdzības ir noliegusi, bet Haiders uzsvēris, ka viņš ir lietderīgi izmantojis "labu informāciju, nevis slepenas lietas".

Tomēr divi Austrijas politikas žurnāli nākamnedēļ gatavojas publicēt informāciju par jaunām apsūdzībām pret Brīvības partiju.

Pēc žurnāla "Profil" informācijas, pieci policijas virsnieki izmeklēšanas komisijai ir atzinuši, ka Haidera miesassargas Horsts Binders, preses sekretārs Karls Heincs Petrics un kādreizējais partijas atbildīgais finansu jautājumos Gerhards Rumpolds ir pieprasījuši personiska rakstura informāciju no EKIS datu bāzes, sakot, ka tā "vajadzīga bosam".

Savukārt žurnāla "Format" rīcībā ir ziņas, ka pie diviem Austrijas prokuroriem atrodas dokumenti, kas pierāda, ka Haiders ir personiski vērsies pie amatpersonām, lai iegūtu informāciju par krimināli sodītiem politiskā patvēruma meklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!