Lietuvas prezidents Rolands Pakss, atsakoties ierasties sniegt liecības Seima īpašajai izmeklēšanas komisijai, ir pārkāpis Lietuvas konstitūciju un likumus, informēja komisijas vadītājs Aloīzs Sakals.
"Ir skaidrs fakts, ka viņa neierašanās komisijā un liecību nesniegšana ir likumu pārkāpums. Viņš zvērēja ievērot likumus, turot roku uz konstitūcijas, un tas nozīmē, ka viņš ir pārkāpis arī konstitūciju," sacīja Sakals.

Īpašā izmeklēšanas komisija ceturtdien saņēma prezidenta lūgumu sniegt viņam visu informāciju par tās veikto izmeklēšanu.

"Prezidenta padomniekiem būtu daudz rūpīgāk jālasa konstitūcija un jāredz, ka prezidentam nav tiesības iesniegt šādas prasības," paziņoja Sakals.

Viņš norādīja, ka komisijai ir jāatskaitās tikai Seimam, tāpēc tā savā rīcībā esošo informāciju nevar nodot valsts vadītājam, pirms attiecīgu lēmumu nav pieņēmis parlaments.

Tā kā skandāla izmeklēšanā ir parādījušies jauni atklājumi, ceturtdien uz komisijas sēdi ieradās ģenerālprokurora vietnieks Gintars Jasaitis, lai informētu deputātus par Paksa sponsora Jurija Borisova villā veikto kratīšanu.

Kratīšanā atrasti jauni dokumenti. Kā pavēstījuši neoficiāli avoti, dokumentu īpašnieks pirms kratīšanas daļu dokumentu paspējis iznīcināt.

Jasaitis apstiprināja, ka ceturtdien Viļņā kā liecinieki nopratināti divi Krievijas pilsoņi - Anna Zatonskaja un Anatolijs Potnins. Abi tiek saistīti ar šaubīgo Krievijas sabiedrisko attiecību firmu "Almax".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!