Šveice ir atdevusi Ukrainai vairākus miljonus ASV dolāru, kurus konfiscēja bijušajam Ukrainas premjerministram Pāvelam Lazarenko pēc tam, kad Šveices tiesa atzina viņu par vainīgu naudas atmazgāšanā, ceturtdien paziņoja amatpersonas.
Pēc jūnijā pasludinātā sprieduma Ženēvas tiesa no Lazarenko kontiem Šveices bankās konfiscēja 6,6 miljonus ASV dolāru (3,96 miljonus latu). Lazarenko tika tiesāts aizmuguriski, jo viņš atrodas cietumā Sanfrancisko ASV, kur viņu apsūdz 114 miljonu ASV dolāru (68,4 miljonu latu) atmazgāšanā. Domājams, ka šī nauda nozagta laikā, kad viņš bija Ukrainas premjers.

Ukrainas ģenerālprokurors Mihails Potebenko vēstulē Šveices tieslietu ministrei Rutai Meclerei apstiprinājis, ka nauda ir saņemta, paziņoja Šveices Tieslietu ministrija, piebilstot, ka Potebenko ir pateicies Šveicei par "augsti profesionālu darbu".

Lazarenko, kurš no 1996.gada jūnija līdz 1997.gada jūnijam bija Ukrainas premjers, 1998.gada decembrī tika arestēts brīdī, kad viņš ar Panamā reģistrētu pasi centās iebraukt Šveicē. Pēc tam kad Ženēvas tiesnesis viņam izvirzīja apsūdzību naudas atmazgāšanā, viņu atbrīvoja pret galvojumu.

Taču 1999.gada februārī vīzu problēmu dēļ Lazarenko aizturēja ASV. Tika uzsākta plašāka izmeklēšana. Tajā pašā mēnesī Ukrainas parlaments viņam atņēma deputāta imunitāti. Ukrainā bijušo premjeru apsūdz par valsts īpašuma piesavināšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!