Foto: AP/Scanpix/LETA

Bijušais Čečenijas prezidenta pienākumu izpildītājs Zelimhans Jandarbijevs, kurš piektdien tika smagi ievainots bumbas sprādzienā Kataras galvaspilsētā Dohā, no gūtajiem ievainojumiem miris, paziņoja policija.

"Viņš ir miris," aģentūrai "Reuters" sacīja Kataras policijas amatpersona Hamans al Misnads, kurš bija apmeklējis intensīvās terapijas nodaļu slimnīcā, kurā pēc uzbrukuma tika nogādāts Jandarbijevs. Tuvākas ziņas viņš nesniedza.

Slimnīcas pārstāvis aģentūrai "Reuters" teica, ka sprādziens noticis brīdī, kad Jandarbijevs devās prom no mošejas pēc piektdienas lūgšanām Dohas ziemeļu rajona Dasmā.

Sprādzienā gāja bojā arī divi Jabdarbijeva miesassargi un sadega automašīna, kurā brauca Jandarbijevs ar miesassargiem.

Kataras telekanāls "Al-Jazeera" informēja, ka Krievija bija pieprasījusi Katarai izdot Jandarbijevu, kuru Maskava apsūdz līdzdalībā 2002. gada oktobrī Maskavā notikušās ķīlnieku krīzes organizēšanā.

Jandarbijevs, kurš vairāk nekā trīs gadus bija dzīvojis trimdā Katarā, bija pirmais čečenu separātists, kurš pēc Krievijas prasības tika iekļauts ANO sarakstā, kur minētas organizācijas un personas, kuras tur aizdomās par sakariem ar Osamas bin Ladena starptautisko teroristu tīklu "Al-Qaeda".

Par Čečenijas prezidenta pienākumu izpildītāju Jandarbijevs kļuva 1996. gadā, kad Krievijas spēku raķešu uzbrukumā gāja bojā toreizējais Čečenijas prezidents Džohars Dudajevs.

1997. gadā par Čečenijas prezidentu ievēlēja Aslanu Mashadovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!