Septiņu attīstītāko valstu un Krievijas ārlietu ministri piektdien tikās, lai apspriestu demokrātiskās, ekonomiskās un sociālās reformas Tuvajos Austrumos.
No ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas, Lielbritānijas, Vācijas un Krievijas tiek sagaidīts, ka tās G-8 galotņu tikšanās laikā, kas notiks no šī gada 8.jūnija līdz 10.jūnijam Džordžijā ASV, nāks klajā ar šī reģiona attīstības iniciatīvu.

Sākotnēji ASV piedāvāja tā saukto "Lielo Tuvo Austrumu" plānu, kuru skeptiski uzņēma Eiropas valstu galvaspilsētās un kas saniknoja arābu pasauli, kura tajā saskatīja Vašingtonas nolūkus pārmaiņas reģionam uzspiest ar varu.

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels, uzstājoties kopīgā preses konferencē ar pārējiem G-8 ārlietu ministriem, centās šīs bažas kliedēt.

"Galu galā, pārmaiņas ir atkarīgas no pašām šī reģiona valstīm," teica Pauels. "Pārmaiņas nevar tikt uzspiestas no ārienes."

Eiropieši izdarīja spiedienu uz ASV, lai tā aktīvāk censtos atrisināt Izraēlas un palestīniešu konfliktu, uzskatot, ka šis risinājums ir reformu priekšnoteikums. Šādos uzskatos ir arī daudzu arābu valstu valdības.

Šīs nedēļas nogalē Pauels dosies uz Jordāniju, lai piedalītos Pasaules ekonomikas forumā (WEF). Šīs vizītes laikā viņš ir arī iecerējis pievērsties Izraēlas un palestīniešu konfliktam, tai skaitā tiekoties ar palestīniešu premjerministru Ahmedu Kurei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!