Teksasas gubernators, jaunievēlētais ASV prezidents Džordžs Bušs juniors trešdienas vakarā vērsās pie tautas ar uzrunu, kurā paziņoja par savu ievēlēšanu un solīja likvidēt prezidenta vēlēšanu izraisītās domstarpības un aizvainojumus.

"Es tiku ievēlēts nevis kalpot vienai partijai, bet kalpot vienai nācijai," uzsvēra Bušs, kurš pārstāv Republikāņu partiju.

Savā televīzijas uzrunā no Teksasas Pārstāvju palātas štata galvaspilsētā Ostinā Bušs centās nogludināt asumus, ko bija izraisījusi 7.novembra vēlēšanu kampaņa un tai sekojošā juridiskā cīņa starp viņu un Demokrātu partijas kandidātu Alu Goru.

Teksasas Pārstāvju palātā dominē demokrāti, un Bušs to izraudzījās par savas uzstāšanās vietu, lai demonstrētu vēlēšanos panākt saskaņu starp abām partijām.

Eksprezidenta Džordža Buša dēls Džordžs Bušs juniors galīgi uzvarēja vēlēšanās pēc ASV Augstākās tiesas lēmuma, kas nobloķēja Gora pieprasīto balsu pārskaitīšanu ar rokām dažos Floridas apgabalos un tādējādi galīgi sagrāva Gora pēdējās cerības uz uzvaru vēlēšanās.

"Es esmu pateicīgs amerikāņu tautai par lielo privilēģiju - iespēju būt jūsu nākamajam prezidentam," sacīja Bušs, kurš ir otrais prezidents - eksprezidenta dēls ASV vēsturē.

"Pēc grūtām vēlēšanām mums jāatstāj politika aiz muguras un jāstrādā kopā, lai padarītu apsolīto Ameriku pieejamu katram mūsu pilsonim," sacīja Bušs, kurš ievēlēts par 43. ASV prezidentu.

"Mūsu nācijai ir jāpaceļas augstāk par sašķeltu namu," viņš piebilda, citējot bijušo przidentu Abrahamu Linkolnu, kurš apvienoja verdzības jautājuma sašķelto valsti.

"Republikāņi grib labāko mūsu nācijai. To grib arī demokrāti. Mūsu balsojumi var būt atšķirīgi, bet mūsu cerības ne," uzsvēra Bušs.

"Es zinu, ka amerikāņi grib izlīgumu un vienotību. Es zinu, ka amerikāņi grib progresu," viņš piebilda.

Pārfrāzējot cita eksprezidenta Tomasa Džefersona vārdus, Bušs aicināja "cienīt vienam otru" un "cienīt atšķirības".

Stundu pirms Buša pie ASV tautas ar uzrunu vērsās Gors, atzīstot Buša uzvaru vēlēšanās un aicinot amerikāņus atbalstīt jauno prezidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!