Bijušais Čečenijas prezidents Aslans Mashadovs noraidījis Krievijas apsūdzības, ka viņš palīdzēja izplānot un sagatavot kaujinieku iebrukumu Beslanas skolā Ziemeļosetijā, kur gāja bojā vairāk nekā 330 cilvēki, intervijā Vācijas žurnālam "Der Spiegel" paziņoja viņa pārstāvis Ahmeds Zakajevs.
Zakajevs norādīja, ka Mashadovs patiesībā centās darīt visu iespējamo, lai panāktu ķīlnieku krīzes mierīgu atrisinājumu.

Pēc krīzes vardarbīgā iznākuma, Krievijas FDD piedāvāja desmit miljonu ASV dolāru atlīdzību par informāciju, kas novestu pie Mashadova un kaujinieku līdera Šamila Basejva "neitralizēšanas".

Kā stāstīja Zakajevs, Mashadovam bija vairākas telefona sarunas ar vadošiem Krievijas politiķiem pēc tam, kad kaujinieki sagrāba ķīlniekus. Viņš runāja ar Ziemeļosetijas prezidentu Aleksandru Dzasohovu un bijušo Ingušijas prezidentu Ruslanu Auševu, kurš panāca 26 sieviešu un mazu bērnu atbrīvošanu no skolas.

Mashadovs bija piekritis darīt visu iespējamo, lai atrisinātu krīzi, un Zakajevs apgalvoja, ka viņš vēlējies pats doties uz Krieviju. Tomēr situācija Beslanā izvērtās nekontrolējama.

Kad sākās šaušana, teroristi zvanīja Auševam, paužot pārsteigumu par acīmredzot notiekošo uzbrukumu skolai, sacīja Zakajevs.

Viņš norādīja, ka šī teroristu rīcība bija "šausmīgs trieciens" visiem Čečenijas iedzīvotājiem, jo tā ir "diskreditējusi mūsu ideju par neatkarību".

Zakajevs arī sacīja, ka Krievijas prezidents Valdimirs Putins, nodēvējot Mashadovu par "bērnu slepkavu" un apsūdzot starptautisko terorismu līdzdalībā uzbrukumos pret Krievijas spēkiem, cenšas novērst uzmanību no galvenā konflikta Čečenijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!