Igaunijas tirgū izplatās bīstama, bet pagaidām legāla narkotiskā viela GBL. Pēc nonākšanas cilvēka organismā GBL pārveidojas par ķīmisko vielu GHB, kas ar likumu atzīta par narkotikām, ziņo laikraksts "Postimees".
Nesen Sāremā tika atrasta jauna meitene, kas bija mirusi no minētās vielas pārdozēšanas, bet viņas draugs bija nonācis komas stāvoklī.

GBL ir likumīga viela, un tā plaši tiek izmantota ķīmiskajā rūpniecībā. Taču, norijot pat nelielu daudzumu šīs vielas, tā cilvēka organismā pārveidojas par GHB, kas ir juridiski atzīta par narkotisku vielu, stāsta Igaunijas Kriminālistikas centra pārstāvis Pēps Rausbergs.

Lai gan Amerikas Pārtikas un zāļu aģentūra jau 1999.gadā izplatīja brīdinājumu par GBL bīstamību un aicināja uzņēmumus pastiprināt tā izmantošanas kontroli, Igaunijas varas iestādes par šo bīstamo, bet likumīgo narkotiku uzzinājušas tikai tagad.

Meitene Sāremā salā nav vienīgais GBL upuris Igaunijā. Ziemeļu prefektūras narkotiku apkarošanas policijas vienība pavēstīja, ka tā ir arestējusi pirmos GBL un tā legālā analoga BD izplatītājus, taču viņu arests bija iespējams tikai tāpēc, ka tie tirgojušies arī ar citām narkotikām.

"Īpaši satraucoši ir tas, ka GBL glabāšana, pārdošana un lietošana ir likumīga, tā izplatītāji, par nelaimi, var izvairīties no soda," teica Centrālās kriminālpolicijas narkotiku apkarošanas vienības galvenais komisārs Vallo Jērats, piebilstot - lai gan pagaidām GBL lietošana Igaunijā nav pārāk populāra, briesmas, ka tas var kļūt par plaši lietotu vielu, ir reālas.

Viņš arī piekrita viedoklim, ka GBL un BD, cik ātri vien iespējams, jāiekļauj narkotisko vielu sarakstā, paužot cerību, ka tas varētu notikt drīz, neskatoties uz problēmām, kuras var radīt apstāklis, ka GBL ir plaši rūpniecībā izmantojama viela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!