Otrdien izplatījās informācija par to, ka ASV Centrālās izmeklēšanas pārvalde slepeni tur ieslodzījumā grupu al-Qaeda līdzdalībnieku. Viens no tiem ir cilvēks, kurš apsūdzēts par 11. septembra lidmašīnu nolaupīšanas finansēšanu, ziņo ārvalstu prese.
Šie “noslēpumainie apcietinātie” tiek turēti vairākās ieslodzījuma vietās visā pasaulē. Prezidents Bušs apgalvo, ka viņam neviens nav ziņojis par šo ieslodzīto atrašanās vietu, ziņo Timesonline.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija, kura ir informējusi presi par ieslodzītajiem, apgalvo, ka Sarkanā Krusta pārstāvjiem nav ļauts medicīniski izmeklēt ieslodzītos, un viņu ģimenēm nav paziņots, vai viņi vispār ir dzīvi. Daži no apcietinātajiem tiek turēti ieslodzījumā jau trīs gadus.

Organizācijas rīcībā ir informācija arī par Baltā nama nelikumīgām pratināšanas metodēm, kuras tiek pielietotas pret ieslodzītajiem, lai piespiestu viņus atzīt Sadama Huseina saistību ar al-Qaeda. CIP ir atzinusi, ka uz dažiem no ieslodzītajiem tika izdarīts spiediens, taču, tāpat kā ASV aizsardzības ministrija, ir atteikusies sniegt jebkādus sīkākus komentārus.

Rīds Brodijs, Cilvēktiesību aizstāvības organizācijas pārstāvis stāsta, ka ASV ar šo apcietināšanu ir pārkāpusi starptautiskos likumus un Ženēvas konvenciju. “ASV pazemo sevi, terorisma apkarošanā atbalstot nostāju, ka mērķis attaisno līdzekļus,” viņš saka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!